antara mata dan hati~HIJJAZ








Bila melihat alam yang indah ini 
Tidak terasa kebesaran Allah 
Bila mendapat musibah lupa dirinya hamba
Nikmat yang datang tiada rasa darinya 


Sepatutnya rasa malu kepadanya 
Kerana anugerahnya kepada kita 
Membuat dosa rasa kekesalannya 


Buta hati lebih merbahaya 
Buta mata tidak nampak dunia 
Buta hati tidak nampak kebenaran 
Buta hati ditipu nafsu dan syaitan 


Bahkan dilupakan saja 
Semua orang rasa bangga dengan dosa 
Bila menyebut neraka 
Tidak terasa akan gerunnya 


Bila menyebut syurga 
Tidak terasa akan nikmatnya 
Itu menunjukkan 
Jiwa kita mati atau buta





~Maafkanlah dia,,,,~

Kalau cakap bab kawan memang tak habih..dari kecik sampai besar..memang macam2 kawan kita jumpa.Senyap ke bising ke baik benor ke..macam2 'peel' lah.Sat gaduh sat baik..biasalah tu.TAPI,bila kita dah besar ni,ada terfikir kenapa aku perlu bersahabat??kenapa Allah wujudkan sahabat untuk kita ?? meskipun orang tu la yang pernah menyakitkan hati kita dan dalam masa yang sama dia  la penghibur kita...


                                                 it's fact!!

Hari ni ada perkara ingin dikongsi.jujurnya saya ni ramai kawan dan sudah tentu sayang mereka.tapi,manusia ni bukan malaikat, baik setiap masa~kita pasti ada buat silap..Dan saya sering silap dalam menilai sahabat..malah SANGAT2 SILAP!!...pabila ada antara sahabat saya buat silap atau lebih tepat sakit hati dgn mereka.saya akan set dalam minda dunia tidak wujud true friendship,,its nonsense!...Lihat~betapa pesimisnya saya..DAN saya percaya ramai lagi ada kisah tersendiri bila sahabat sendiri tidak seperti yang diharapkan..memaafkan kesalahan mereka??lagilah..need lots of strength!
until one day..Allah buka pintu hati membaca suatu artikel..dan baru sedar..sedar...sedar...:D

   "Hendaklah  setiap orang itu mengetahui sekiranya hendak mencari seorang kawan yang bersih daripada segala keaiban,bererti mereka hendak mengasingkan diri daripada masyarakat manusia.Jika demikian wajarlah dia duduk sendirian di puncak gunung , ketika itu tidak akan berjumpa manusia yang tiada keaiban.
Ini kerana pada umumnya setiap manusia tidak sunyi daripada kekurangan, jika dia sempurna dari suatu sudut..pasti ada kelemahan di sudut yang lain.

Sifat manusia semulajadi lemah, justeru sentiasa ada kekurangan pada dirinya. jika hendak mencari manusia di dunia ini yang tiada kelemahan memang tidak akan ditemui.Sampai kiamat pun tidak akan menjumpainya jika demikian,orang untuk dijadikan kawan!!..Orang yang bersikap demikian sebenarnya terlalu mencari kelemahan orang lain,tidak suka bergaul dengan masyarakat.

Jika orang yang hendak dijadikan kawan terdapat kekurangan, menurut hasratnya,justeru bergaullah dengan PENUH KESABARAN.
Asalkan tidak menceritakan cacat cela antara mana2 pihak.kerana diri masing2 punya kelemahan tersendiri..kerana~kita tidak sempurna... sebagaimana firman Allah:
  
"Dan dijadikan manusia bersifat lemah" _an-nisa':28 

Apakah hikmahnya??ya..Ia peluang kepada manusia membuat teguran dan nasihat, dengan teguran kita dapat laksanakan amar makruf,nahi mungkar..serta berpeluang  mendapat pahala..
Lalu,persahabatan bertambah erat pabila menerima nasihat mahupun teguran yang ikhlas itu...

Yakinlah..bahawa tiada seorang pun di muka bumi ini kecuali mesti ada kebaikan dan kekurangan.supaya yang baik itu jadi teladan,lalu yang buruk dijadikan sempadan..
Maka,sebaik baik manusia yang mempunyai sifat buruk kemudian menyusulinya dengan SIFAT DAN PERANGAI BAIK..kerana yang baik pasti akan menghilangkan yang buruk sedikit demi sedikit.

Orang mukmin yang berHATI BAIK dan MULIA ialah yang sentiasa meletakkan sifat dan perangai baik kawannya di hadapan,supaya tercetus rasa kasih dan sayang terhadap sahabat. MENCARI dan MENDEDAH  keburukan kawannya adalah sifat MUNAFIK!!Meskipun mereka mempunyai sifat baik,kita lebih berminat melihat keburukan mereka...OH  NOOO!! ...."


   BERKATA Abdullah bin Mubaraq yang bermaksud:
"Orang mukmin apabila berkawan dia sentiasa mencari punca yang boleh memaafkan kawannya,sementara orang munafik sering berusaha seboleh mungkin menyelongkar kesalahan orang lain"


Jadi,apa yang anda perlu lakukan???
 :-Jangan letak perbuatan sahabatmu dengan cara yang boleh
   memusnahkan persahabatn!!..Selagi mana anda boleh meletakkan
   dengan cara yang baik..berusahalah mnjga ikatan persahabtan itu ...:D

:-Jika kebetulan melihat perbuatan buruknya,ketika itu hendaklah
   menganggap sebagai suatu kesilapan atau tersalah orang.


Ini kerana INDAHNYA ISLAM..mengajar hati sendiri supaya tidak cepat sangka buruk terhadap orang, kerana sifat sangka buruk itu akan menganjak hati kepada mencari2 keburukan <<tajassus>> dan mengetahui rahsia orang,...

Hakikatnya manusia itu bersaudara kerana kita dari keturunan Nabi Adam as juga..
Jadi,maafkan lah SAHABATMU!!


May Allah Bless~


sumber: TGNA >>Mukmin Bersahabat Baik Sentiasa Memaafkan Sahabatnya
         terima kasih.. >.<

~>>tepuk dada ,tanya iman-mu<<~

sedarkah kita?orang Melayu makin jauh dengan Islam...sedangkan melayu = sinonim dengan islam ..malangnya hari ini berapa ramai orang melayu Islam yang mengamalkan Islam secara keseluruhan...Sedih sekali.. barangkali saya buat post ni sebab sedih sangat..jumaat baru2 ni saya ada hal di sekitar bandar perak lepas tu jam menunjukkn pukul 01:10..tengah sedap2 melantak,,hehe opss naik satu family kat restoran tu..ayah mak anak laki anak pompuan ...bawak belake..order makanan..lepas tu bukan tu je..ada la satu geng lelaki teen ni datang naik restoran..tengah happy2 sakan..pun order makanan..ada jugak teen lelaki makan sorang2 ..layan blues ,,ehehe yang tak tahan tu ada jgak couple gelak2 bersama.....eh2 tak solat jumaat ke cik abang??

 Dan aku di situ..termenung ..rasa kecewa..nasi goreng tu rasa macam tak masuk anak tekak..Ya Allah kenapa anak anak muda jadi begini?? itu belum campur kes teen perempuan + pakaiannya..tutup semua tapi  ketat.. pakai tudung tapi tak menepati syariat...bilakah kita betul2 nak ikut Islam?? bilakah kita betul2 nak ikut Islam secara kesuluruhan?? bukan separuh2..bukan part time-job...bukan ikutsukahatiakula..

Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam secara keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu. ( Al-Baqarah [2]: 208-209).

Anda sedar?? jika anda tiada sensitiviti atas isu ini,bermakna anda tidak mengambil berat masalah saudara seIslam anda...anda tiada kecintaan kepada Islam...

perasan tak?? tv banyak menayangkan perkara yang tidak elok instead of beri pengajaran.. ok saya bagi contoh..pernah tak tengok drama keinsafan terbitan syarikat Melayu sendiri?? selalunya sebelum watak utama tuh insaf,dahsyatkan kejahatan dia??pergi disko..clubbing kemain..pegang2 perempuan..atau ada hubungan dengan perempuan lain dimana pakaiannya..Nauzubillah..atau lebih teruk sampai gambar dalam bilik..Astaghfirullahal'azim...mengurut dada kalau tengok..lain2 derhaka pada ibu ayah,curang pada isteri..
yess,niat dah betul.saya tak kata salah..nak ajak ke arah keinsafan..sebab endingnya mesti tengah nangis tak pun ada zikir2..etc..the problem is mesti ke kena tunjuk perempuan berpakaian teruk? mesti ke tunjuk part lelaki dengan aksi kotornya? baru boleh dikatakan dia buat jahat??..yee kita,orang melayu silap dalam perhitungan..bukankah Allah sudah berfirman :

Al-Baqarah [42] Dan janganlah kamu campur adukkan yang benar itu dengan yang salah dan kamu sembunyikan yang benar itu pula padahal kamu semua mengetahuinya.
Masalah lain..pernah tengok iklan di tv?? tak pernah?? isyy..tipu sangat..ok,berapa ramai wanita jadi model?berapa ramai model2 tersebut berpakaian terdedah? dan..berapa ramai model2 tersebut orang melayu?? dan tentunya ISLAM??..anda sedar? anda tak rasa sedih ke?kita orang Islam tapi seolah olah segala galanya kita ikut telunjuk barat..<kafir laknatullah> bukankah Islam sudah cukup lengkap bagi GUIDELINES pada kita?? Alquran dan Assunah kan dah ada..tapi kita?? alaa islamik2 ni segan la..karang orang cakap ustaz ustazah pulak..tak up-to-date la..kita kenalah ikut arus...
aduhh..sahabat2 ku,tidak banggakah kita sebagai umat Islam..tidak rasakah kesyukuran tidak terhingga kerana berpegang pada agama Pencipta langit dan segala isinya...bukan saja muda malah ada yang dah tua tua pun berfikiran begitu..tahukah kita?? sebenarnya orang Melayu hebat kerana Islam..ilmu kita tidaklah secerdik orang barat..kemajuan dalm segala bagai...tapi kita berpegang pada Islam,darjat kita diangkat..

yeahh!! we got nothin' when we lost Islam!!
Bukan sahaja tu,paper2 dari Malay publishing sering sahaja tunjuk gambar2 artis..terdedah sana terdedah sini..atau arti2 lelaki dan perempuan dengan aksi 'ganas'nyer kejap2..perasan tak?artis tu Malay kan?of course lah Islam..tapi kita sering sangat puja2 mereka.. cantik..lawa..hensem..kacak bergaya..comel macam kucing..hehehe..malangnya mereka Islam..sangat sedih tengok pakaian diorang..sedih bila mereka bangga dengan kerjaya seni mereka..bukan saya terlalu pesimis..kerna tak mustahil artis2 yang teruk2 ni one day Allah bukak kan pintu hati mereka untuk bertaubat..berubah..insya Allah aminnnn..sama sama kita doakan..
tapi saya terlalu kecewa pabila gambar2 tersebut merata2..di paper,,di majalah,,poster2,, BERTABURAN!! tu belum kira artis2 jadi model dalam iklan2 atau di majlis2 anugerah..aduhh kalah majlis grammy!!
tapi kita..seolah olah perkara biasa..lalu depan kedai buku nampak gambar2 tu tengok hujung mata je.. tak pun tetiba tertarik pulak nak beli...tak rasa ke sedih melihat gambar2 tu??



 lalu,kembalilah kita kepada Islam yang sebenar benarnya..berusahalah untuk mengubahnya di samping mengubah diri sendiri meskipun sebesar zarah..anda mampu mengubahnya!!


Hadis Rasulullah "Barang siapa di antara kamu menjumpai kemungkaran maka hendaklah ia merubah dengan tangan (kekuasaan)nya, apabila tidak mampu hendaklah dengan lisannya, dan jika masih belum mampu hendaklah ia menolak dengan hatinya. Dan (dengan hatinya) itu adalah selemah-lemahnya iman". (Hadis riwayat Muslim)



may Allah bless~
                
                      

Di Sisi Jendela...nukilan ku =)



Kalau dulu aku berdiri di jendela
Kulihat sang layang-layang ceria dihembus angin
Si wau bulan bangga dengan rentak tarinya
Beburung gembira di awanan putih
Pepohon kelapa melambai-lambai indah
Tiap kali adalah petang bahagia


Bersihnya langit terlakar citra biru laut
Terukir rasa ceria,bahagia dan rindu
Kerna bertemankan wajah wajah ini
Tapi sayang...itu dulu


Kini,bila ku duduk di sisi jendela
Tiada lagi senyuman tmsilan mereka
Sekadar burung lelayang setia menunggu
Kisah itu seakan lenyap ditelan arus
Malahan panas mentari pula ku rasai
Terkapaiku menarik langsir berbunga biru


Manusia kian hanyut!
Lupa pada warisan dan budaya
Kutahu si anak wau,lelayang kecil mengharap
Ada rasa yang menerjah minda
Lantas mereka lupa dengan suhu yang membara
Tidak pedulikan rasa hati si kelapa
Tidak memahami sukma sang awanan


Dan aku...bangkit dari duduk
Melepaskan atma yang terpendam
Bangkitku dengan azam baru
Mengejutkan insan terlena


Hatiku terdetik saat itu
Bilakan hadir walau sekilas cahaya
Yang menyerakkan warna ke serata alam
Menyilau pandangan mereka yang terlena
Bamgkit..Bangkit untuk kembali
Seperti dahulu...
Saat itu..









                                                                               
                                                                                                            -'izzah hasuna
                                                                                                                 18  oktober 2009
                                                                                                                    

selena gomez~who says lyric!!

I wouldn't wanna be anybody else, hey
You made me insecure, to me I wasn't good enough
But who are you to judge
When you're a diamond in the rough

I'm sure you got some things
You'd like to change about yourself
But when it comes to me
I wouldn't want to be anybody else

I'm no beauty queen, I'm just beautiful me
You got every right to a beautiful life, come on

Who says, who says you're not perfect
Who says you're not worth it
Who says you're the only one that's hurting
Trust me that's the price of beauty
Who says you're not pretty
Who says you're not beautiful, who says?

It's such a funny thing
How nothing's funny when it's you
You tell 'em what you mean
But they keep whitin' out the the truth

It's like the work of art
That never get to see the light
Keep you beneath the stars
Won't let you touch the sky

I'm no beauty queen, I'm just beautiful me
You got every right to a beautiful life, come on


Who says, who says you're not perfect
Who says you're not worth it
Who says you're the only one that's hurting
Trust me that's the price of beauty
Who says you're not pretty
Who says you're not beautiful, who says?

Who says you're not star potential
Who says you're not presidential
Who says you can't be in movies
Listen to me, listen to me

Who says you don't pass the test
Who says you can't be the best
Who said, who said?
Would you tell me who said that, yeah
Who said

Who says, who says you're not perfect
Who says you're not worth it
Who says you're the only one that's hurting
Trust me that's the price of beauty
Who says you're not pretty
Who says you're not beautiful, who says?

Who says you're not perfect
Who says you're not worth it
Who says you're the only one that's hurting
Trust me that's the price of beauty
Who says you're not pretty
Who says you're not beautiful, who says?



you are not what people think!!
                                BUT you are what you think ~

Greyson Chance – Waiting Outside The Lines Lyrics




You’ll never enjoy your life,
living inside the box
You’re so afraid of taking chances,
how you gonna reach the top?

Rules and regulations,
force you to play it safe
Get rid of all the hesitation,
it’s time for you to seize the day

Instead of just sitting around
and looking down on tomorrow
You gotta let your feet off the ground,
the time is now

I’m waiting, waiting, just waiting,
I’m waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines

Try to have no regrets
even if it’s just tonight
How you gonna walk ahead
if you keep living behind

Stuck in my same position,
you deserve so much more
There’s a whole world around us,
just waiting to be explored

Instead of just sitting around
and looking down on tomorrow
You gotta let your feet off the ground,
the time is now, just let it go

The world will force you to smile
I’m here to help you notice the rainbow
Cause I know,
What’s in you is out there

I’m waiting, waiting, just waiting,
I’m waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines


I’m trying to be patient (I’m trying to be patient)
the first step is the hardest (the hardest)
I know you can make it,
go ahead and take it

I’m Waiting, waiting, just waiting I’m waiting
I’m waiting, waiting, just waiting
I’m waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines

You’ll never enjoy your life
Living inside the box
You’re so afraid of taking chances,
How you gonna reach the top?

~i'm not crazy over english songs but this song try to say something~


nyanyi..nyanyi..

h0w t0 deAct!vatE~

DEACTIVATE BLOG


Log into your blogger dashboard

On the Manage Blogs panel where your blog is listed, click on the Settings button.

Once you are taken to the settings panel, there is a tab that says either Basic, and directly under that button in the list is a section that says Blog Tools.
To the right of that is 3 links Import Blog - Export Blog - Delete Blog.

Click the link that says Delete Blog.

give it try!!





DEACTIVATE YAHOO!


If by 'account', you mean your free Yahoo Mail account, then you cannot deactivate it. Only Yahoo can do that. Your account will be automatically deactivated if you do not log in for a period of 120 consecutive days (4 months).


There is another option for you though. You can delete your account, if you know that you're not going to be using it.



To request deletion of your Yahoo mail account, click on this link:


https://edit.yahoo.com/config/delete_user?.scrumb=G/hexXEPG33

ok..hope give a favour to you..

You Are Never Alone...Allah always there..:D

Sometimes, when the world's not on your side
You don't know where to run to
You don't know where to hide.

You gaze, at the stars in the sky
At the mountains so high
Through the tears in your eyes.

Looking for a reason,
to replace what is gone.
Just remember, remember
That you are never alone.

Just reach into your heart
And Allah is always there.
You are never alone
Through sorrow and through grief
Through happiness and peace
You are never alone.

So now as you long for your past
Prepare for your future
But knowing nothings going to last
You see this life is but a road
A straight and narrow path
To our final abode

So travel well O Muslim
And Paradise will be your home
And always remember
That you are never alone.
You are never alone 



AmaRaN!! no SmoKiNg!!

cuti cuti ni dari buang masa lebih baik buat sesuatu yang berfaedah ..ye tak?? jadi,i take this time to arrange    the Old rack...haha banyak buku2 kat sekolah menengah dulu..dengan tulisan macam2 gaya dari f1 sampai f5 ..haha  rasa nak  tergelak pun ada,,macam2 kenangan..memang sekolah menengah ni lain sikit sebab ada
dua sekolah..huhu sekolah Idrisiah,sekolah cmpur boys n girls...maka biasala mcm2 hal..tetiba pindah ke sekolah Taayah..sekolah all girls,lain rasanya..tapi dua2 sekolah bez je..haha gado2 ke pahit o manis ke biasa
la~tak leh nak elak..huhu bila dah masuk u ni rasa cam budak2 pulak time tu..apsal aku nih tak matured langsung masa tu...takpe2..apape pun semua u rasa rindu je nak ulang balik...<hehe melalut2 je..>

masa tengah kemas2 buku tetiba ternampak fail yang terisi penuh kertas2..kt luar ade tulis "bm 2"...
oOoOoo..ni mesti karangan kat Madid dlu mase f3..tajuknya. Larangan merokok dalam kalangan masyarakat...hermm buang masa sikit baca..haha (nak baca bila tengok markah tak seberapa)..
amenda la yang aku tulis ni..baca..baca..baca.......hahahhahaahh..

"merokok memang membahayakan kesihatan dan sememangnya masyarakat mengetahui hal tersebut.Hal ini kerana di luar kotak rokok tersebut telah tertera amaran:merokok membahayakan kesihatan. Namun begitu,itulah yang menghairankan meskipun amaran telah tersedia tetapi kenapa rokok-rokok terus dipasarkan di Malaysia malah sangat meluas pasarannya (ni pandangan sendiri keh2,sebab xde idea dan tertanya2) "

hahah patuuttlah kantoi esei aku..sebenarnya bukan aku saja2 tulis..masa exam tu bila keluar soalan
bab merokok,akupun tulih la apa yang saja idea2 yang tercurah di kepala nih..tetiba aku terfikir pasal tu la*
ye tak?? dan mula2 consider la jugak...lama2 ahhh tulih jela idea dah O..
haaa..ape pandangan korang??? kenapa ye?? amaran tu dah ada tapi apsal rokok tuh meluas je pasaran kt Malaysia ni..ahahaha...entah la..haishh aku i macam nak hentam kerajaan je..alah ni kan negara demokrasi
...suka hati aku la..haha..



sebut pasal no smoking ni teringat kat dalam bas hari tu..frankly speaking,aku memang tak suka dan sangat2 anti kat smokers nih..dah la penat balik dari Nilai terus ke kuala kangsar..tetiba dalan bas boleh ada bau rokok...ishhh ni nak kena fire nih..punya la besar signboard dlm bas tu,,apsal la gatal hisap2 rokok ni???
penat aku tapis2 hidung ni...sekali da..the bus driver yang hisap rokok..arrghhh aku dah tak leh bernafas ni..
nak buat macam mana sabar je la...along the ways aku sabar!!!huhu sebenarnya apa yang buat aku bertambah sedih the driver one tuh orang melayu..ohh melayu ku..fatwa dah keluar haramm!!
ishh degil betul....hemm dan sampai hari ni aku tertanya tanya pasal kotak rokok tu,org just jawab..

  "ntahla!!"


korang ade answernya??

DIA lebih tahu...

sessguhnya dah lama rasanya aku tak tulis dalam blog nih.ntahla semenjak dua tiga menjak ni moood pun macam xde...huhu..alasan sebenanya <kurg puas hati ngan smthing> xpe la..dalam hidup ni kalau kurang sikap redha dan qanaah,mula la jadi mcm2..tak puas hati lah,tak redha la..lepas tu asyik fikir kenapa la aku ditakdirkan begini....ishh2..dimanakah rasa kehambaan kita???..bila DIA dah jd kan sesuatu pasti ada sebab.
sebagai hambaNYA kena yakin dgn sungguh sungguh .indeed,pengetahuan kita ada limit..kita tak tahu apa akan jadi masa akan datang..kadang2 kita terlalu negatif dalam ssuatu hal..pabila yang dharap tidak berhasil, habis hal2 positif pun kita negatifkan...huhu..aku nih dah takde harapan lah,musnah dah cita2 aku....
alahai baru satu ujian,yang gatal melalut2 kata bukan2 tu apahal??cepat sangat melatah our future kita...
sedangkan x taw pape lagi..just assume bukan2..ish2ish2,,tak paatuuutttt~no no no jangan bgitu!!


Sesungguhnya sangkaan Allah berdasarkan sangkaan hamba2NYA...
     Dari Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah saw bersabda:
Allah berfirman:
Aku adalah berdasarkan kepada sangkaan hamba-Ku terhadap-Ku. Aku bersamanya ketika dia mengingati-Ku. Apabila dia mengingati-Ku dalam dirinya, nescaya Aku juga akan mengingatinya dalam Diri-Ku. Apabila dia mengingati-Ku dalam suatu kaum, nescaya Aku akan mengingatinya dalam suatu kaum yang lebih baik daripada mereka. Apabila dia mendekati-Ku dalam jarak sejengkal, nescaya aku akan mendekatinya dengan jarak sehasta. Apabila dia mendekati-Ku sehasta, nescaya Aku akan mendekatinya dengan jarak sedepa. Apabila dia datang kepada-Ku dalam keadaan berjalan seperti biasa, nescaya aku akan datang kepadanya dalam keadaan berlari.” [HR Muslim]
hermm sebenarnya kita tahu,tapi nape ye kadang2 kita cuba buat tak tahu??think about it...
itulah manusia ,kita memang tak kuat hadapi dugaan,walaupun benda tu kecik je pun tapi bila hati kata..   ahhh sakitnya nak menerima kenyataan nih,,payah kita nak pandang hal tu kecik je sebenarnya..
disinilah pentingnya iman dan link dengan Rabbul Jalil..pntingnya peranan iman untuk memupuk rasa kesabaran dan kekuatan kita...ade org cakap..sikit2 sabar,,sikit2 sabar..berapa banyak sabar daa..
uishhh..tu dia ayat dia..hei degilnya kita nih..sedangkan Allah dah nak bagi free pahala sabarrr kita..
ni dok mengeluh2 ni kenapa??..

    

Dan mintalah pertolongan dengan jalan sabar dan mengerjakan solat,

Sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali orang-orang yang khusyuk;
(Iaitu) mereka yang percaya dengan yakin bahawa mereka akan menemui
Tuhan mereka dan bahawa mereka akan kembali kepada-NYA;

(Al-Baqarah:45-46)
haa,,kan Allah dah kata...nanti curi curilah masa nk baca LOVE LETTER dr Allah..jangan asyik dok khatam satu novel berpuluh2 kali tapi Alquran stakat khatam bape kali ntah tak ingat...tapi makna/terjemahannya pun kena khatam..dan Yakinlah dengan Nya. Dia lebih tahu..mungkin hari ini bukan lagi hari kita,Allah tangguhkan permintaan kita pada masa yang lebih tepat dan sesuai..lalu teruslah bersangka baik,teruslah bersungguh2, teruslah berdoa..kerana one day will be YOURSS!!~insyaAllah


i believe :) have faith in HIM
                 

~mEmOrIeS~

^^masa aku kecik2 dlu aku ad byakkkk memories,yela bdak2..hdup mcm x da ending je,,hepi go lucky la katakn..skng da besr bru tw dunia bdk2 mmg x sama ngan dunia skng..(ceewwhh cm besr sgt je..)tp..mak ckp aneh tol sya neh sbb masa umor 3/4 thn pn still ingat mcm2 lg..hehe sbb x slap tuk terchenta passed away msa umor 4 thn kut,tp sya bleh ingat memories2 masa dok kt umah tok kecik2...haa mknanya sya neh kuat dya ingatn la ye...ngeh ngeh ngeh..prsan!!kalo bab memories nih kn nk kta apa...bykkkk sgt kngan ..almaklum la empunya dri ni x reti dok diam,ad je projek kecik2 dlu..pastu kna marah ngn fmily..pdn muka!! haha..ckp jek..apa..masa kt kindergarten, kt primary scool,kt secndary scool,hatta ke uia nilai(yg terchenta)pn byk sgt kngan2 best..

story1: dulu kcik2 sya sgt nakal,abes klas pasti(tdka leee)bkn blik umah..tw g mna??melepak umah kwn laki ke pmpuan ke..sume TARAM!!abes blaja alif ba ta,abc,mate,,,ap lg ntah..trus g umah kwn2..haaa ingt teenagers jek suka mlpak??kanak2 ribena pn suka tw..haha pastu kol 1 o 2 bru blik umah...kdg2 x blik umah kwn,g sungai tgkap ikan..hee hee sbb dok kmpg mmg la ad sungai..kutip tnh liat la..pstu jmur2,,mcm gelong je..x da function pn...habis klas bole kta mmg g dua tmpt je,ntah la dh x ingt umah kut,,ad gak kna marah tp degill btoii masa kcik2 dlu..har har yg lawaknya beria2 g sungai tgkp mcm2,aleh2 dpt 2 ekor ikan besaq ikn bilis tuh~x pn dpt ketam..tp bkn bleh mkn pn,ktam batu hak hak lps tu taruk dlm tuperware buruk,hari2 tgok...lama2 mati la...alarh yg paling snang dpt siput sedut,sbb yg tu mmg sng jmpa tp x mkn pn,,ktip byak2 ltak dlm tperware gak~~saje sonok tgok sput tu dok mlkap badan kt bekas2 uh..haha nk mkn g pasar la..confirm bersh..yg kmi tgkp nih skdr hiasan smata2 lar...

tp kn sungai tu x da la best mana pn,cma klo tahap best uh bla kami nmpak kura kura x pn jelebo(mcm kura2 tp leper cket bdn dya)..x pn nmpk keli..slalu nmpk TETAPI nk tgkp just dreamin' la,x prnh dpt un,cpt bebenor menatang tu lari...tu yg teman marah sgt tu...haha cmne la mak x bising,,hasilnya ketam batu ngn ikan kecik saiz ikn biliss uh ..aa.haha..(^^,)bla da besar skit dlm area darjah 1 2 3, x men la sungai2 uh...sbb pe???ahaa..sbb dpn umah ada kolam ikan besar bru buat...at the same time masa usia2 uh,hujan slalu lebat jd kolam uh brtmbah2 la meriahnya,,pastu ad lak pakcik2 yg baik hati ltak benih sgala jnis ikan dlm uh,mainly ikan haruan,keli,udang,ikan merah..and berbagai2 lagi la...

sbut ttg musim hari hujan nih..tringt blkg umah..100 meter dr umah ad bnjaran keledang,wahaha klo tgk umah sya dr satu jarak mmg gerenti cntekk la(subhanallah!!)sbb bkit blakg umah uh mmg kasi scenery umah cntekk abess,nk cite nye after hujan ktorg bradik akn cpt2 lari ke ats bukit sbb nk tgok air terjun ngan pelangi..mmg cntek sgt,sbb air terjun hya ad klo hujan lebat,klo x sungai tu kosong ja..bezz sgt..cma skang nih da x cam dulu kwsan tu dh kna teroka..:(org wt plantation palmoil,nenas..so sedey sgt...sbb uh dulu x sama ngan skrg..skng nih yg cnteknya tgok kabus je pagi2..klo ingat blik kcik2 dulu rsa sayu sgt...... aduss feeling lak...haa smbg cite kolam dpn umah tu ea..sbbkn adik2 lelaki maka 'ter'join la keje2 repek uh,,haa tw cne kami wat,g blkg umah cari batang pokok ubi kayu,jgn ubi keledek,,yg tu wt umpan bley r..pastu g kdai beli tali utk mancing,apekenamenye ntah...~haa then,ikat la kt hujung batang tuh,kami ubuh ape2 la umpan,,slalunya belalng hijau..alarh mlmbk kt kbun tok sya uh, tp klo nk advance cket kmi crik cacing...cacing???yekk gelii tol,msa kcik2 dlu x geli ngan cacing..da bsr neh fobia ngan cacing..klo nmpk o sbut2 pn rsa nk pengsan,,eiii geli gileerr..besenya belalang la sbb target pn haruan je,lain la adek2 sya uh..advance sgguh trgetnya,nk sepat la,ikan merah la,kaloi la..lntak hang la,,aku neh pmpuan lembut2 sikett hehe...haha da siap kami biar kt tepi kolam uh,letak bata nk tekan pancing2 uh..smntara bosan nk tggu kami men kejar2 jap,, bile nmpak pancing uh goyang2..x pn bata mcm nk trcmpk ke kolam,,haaa hep hep hooraayyy ad ikan da mkn umpan..yeye..bawak blik,masak lomak pn sodap....tu yg hepinya..ad la hasil~~better dr tgkp kt sungai..<sonok men air je sungai uh sbenanya..ehehe>aku prnh dpt haruan jek..tu pn da hepi tahap x ingat..adik laki aku uh siap dpt ikan merah ngn keli lg,steady je..har har..tu yg best memancing,tang ikan trkena umpan huhu..rsa bezz sgt,,ye x..kaki2 pancing>>???............. but memori tggal memori kolam uh skng nih da x da air,kosong jek,,ad pokok2 hiasan dtnm kt surround nyer..sbb pemilik dya da pergi brtemu Ilahi masa sya drjah tiga...dn klo cuti2 blik umah suka trgat2 masa kcik2 dlu..and sgt sedih kot..:( trgat blik kwn2 adik uh,da besa pjg..nk tegor pn da segan..sume sebuk blaja..adik aku pn sibuk blajar kt sek izzudin uh..mcm kejap je masa brlalu...~^^, somehow aku slalu berharap akan ad lg saat2 itu..maybe..watever MAY ALLAH BLESS..


                ni pic blkg umah pagi2..cntek x??
        
                   yg ni time maghrib...  

                      time lunch..hahaha 
Okeh,nak cite second story lak..first story pn dah cm2 hal..yg niey story masa kecik2 gak…ehehe saje2 tuleh,,ye la sbb memories uh da mkin hilang dteln zaman,,b4 hilg trs dr kpala otak nie,better save kt dlm kpala laptop..heh..Story 2 : musim buah buahan…teng teng teng (ala ala rentak doraemon)^^kt blkg umah ada kbun warisan..warsn ke??? Ape2 je la atuk sya tanam mcm2 buah..ad buah durian,jering(mkn ke??) hehe , petai,langsat,cermai,rambutan,cempedak,nangka..lg satu menia..tk tw??pi tnya google,google sume tw ..aha bru trgat nama lennya asam kundur..ce cari dlm google.. hehe..pastu ayah tnam plak buah duku,ciku,sengkuang,petola,pisang..fmily mak ramai dok bndr o jauh2 dr umah,so kami la yg mkn buah2 tu klo musimnya..yg durian tu bru nk brbuah masa naik secondary scool..ntah nape x nk buah sblm ni, kate org2 kg..”alaa pokok mrajuk la tu,nnt da lama2 berbuah la tu..eiikk pokok pn pndai mrjuk kn?? Pape je la..janji skng dy da brbuah cma x besar mna ,,bleh thn r sdap isinya..masa kecik2 dlu klo tiba msim buah,manggis la pling bezz!!~yiehhaa ada 5 batg pokok mggis besaq2..haa kami suka jolok tp x pernah jual pn sbb ayah lg suka bg org, x pn kami2 je yg mlntak…kalo yg rendah2 tu,kami amek ngan tangan je..kalo ganas sikit panjat pokok tu..haaha sya nih mmg ganas sikit ,pnjat je pokok manggis tuh, rmbutan pn pnjat gak…

tp pokok rmbutan ni klo pnjat sadiss siket pasal banyak kerengge..aduii abeh brpiat bdn neh..kalo byk lebih manggis,mak suka wt jem..sdapp jem manggis,,terliur tw..ehhehe slalunya nk amek buah langsat x leh panjat2 mcm manggeh ngn rmbtn tu,kna jolok2 gak ,,x pn ad org pro yg pnjt sbb pokok dya plik cikett..ayah akn ajk students2 dia dtg sini amek sgala buah yg ad kt kbun tuh..nanti diorang dptla komisyen nyer hahaha..komisyen nya mkn buah2 tu la..ad stu ktika tu aku ingat lg.. wktu tu umur bape ntah,mak surh amek buah cermai kt dpn umah ..lebat tol buahnya,,,tw x cermai??klo x taw g tnya google lg..


durian baru berputik kt blkg umah..

ni cermai...

buah menia

kmi rmai2 tadah buah tu pkai kain batik pastu adik pnjat pokok tu,kasi gegar..haha x pn,dia petik je byak2 truss sbb cermai ni buahnya kdg2 segugus mcm langsat.. tetibakn,,,nmpak ramai sgt abg besar2..eii sape lak neh??kitorg beradik bru nk cabut lari.. Laa rupanya student2 ayah dtg nk kutip2 buah kt kbun..frankly speakin’,masa kecik dlu x suka diorg dtg sbb nnt aku pkir abeh le manggeh ngan lgsat kbun aku diorg khojekn…heii kdkut btoii har har^^isy2 jgn gitu yek..yg beznya buah cermai dpt se besen,ntah nk wat pe..rasa2 mak wat jeruk kut.. ntah x ingat la,,yg pasti kami mmg mlntak la buah2 tu,,sume dpt sebesen..Cuma durian je ad org bagi..haa dok kg free je,,x pyh beli2 mcm kt bndr ,,, sebenanya sya ni xda la thn sgt mkn durian,kalo lebih sbijik bley demam x pn sakit tekak..sbb tu mak slalu pesan ….

“lps mkn durian kna mkn manggis,bru bdn natural balik…”

wah hebat mak,mcm doctor je kn..tp btui la..Cuma sya ni degil mkn je durian smpai x ingat dunia,,pastu DEMAM!! Haha pdn muka : p mcm buah ciku pulak,x da musim tp x lama hidup..bape thn kmdian mati rasanya..sbb pe ntah..pokok sengkuang tu pn mati gak sbb x subur kut..udahnya ayah sya tnam pokok limau;limau kasturi ngn limau purut..mdh la sikit nk wat teh limau..huhu x pn wat tomyam..kalo petola nye cite sya suka …petola tu suuuburrr sgt smpaikn kami ni hari2 mkn petola..haha da la buahnya mnjadi, besr2 lak tu…smpi la ajalnya bru kami stop mkn hehe..x borg pn sbb petola kn sihat dn enak utk dmakan,,,family sya memg vegetarian ..herrmm kalo musim buah kt kmpg nih,rmbutan la palng byak nmpak..mne x nya,jran2 sya tu ad mcm2 kaler rambutan..sya nyer rmbutan kaler merah jantung tuh,yg jiran plak kaler merah bunga raya,yg len tu merah jambu,,<pink??>ad gak kaler kuning..har har mcm2 merah ad…x leh nk describe sume..sbb per rmbutan??mjrity sume rumah ad rambutan je..kbun2 niey diorg ad tmpt len ..sya je kt blkg umah..easy ain’t??,,haa jering tuh slalu org beli,,bese r..org kg..

>>bile ckp psl petai.. trgat petai kt tepi umah tuh..besar pokoknya,tggi pulk tu..tiap2 bln ad org kampong dtg utk pungut buah2 dia..rsa2nya jual kut,,x ingat suda…tp yg beznya bunga pokok petai. . mcm microphone..hihi dlu,klo kitorg dgr bunyi bnda kuat jtuh,mesti bunga petai..apa lg mmg ktorg lari2 kuar rmah brbut nk bnga petai tu..sbb nk jtuh sush..kkdg lepas hujan suka gi tgok bwh pokok,klo hujan kn ad angin kuat..jd,mesti ad bunga petai jtuh..bez~ ktorg wt nyanyi la..x pn carik2kn bunga tu..dia ad bau smthing..sdap baunya..hehe..ehh lupe!! dpn rumah ad pokok jambu bol..x tw pi tnya google..jmbu tuh sush nk jmpa,rsanya ayah amek bnih kt mardi kut..ska gak mkn..sdapp!~tp klawar pn suka mkn..burung??usah ceghite>>byak burg dtg makn..mak psan jgn marah,nnt kta dpt pahala!:) sblm jmbu tu brbuah,dia kuar bunga dlu..cntek bunganya.. klo gugur macam karpet merah..hei cantikkk rumah jdnyer..huhu

tu la di antara memori2 nya..dapat tok suka mnanam..ayah pn suka berkbun...mmg bestt!!~dok kg la pling bez..klo cuti raya mmg trsa blik kg...yelarh da dok kg..^^even ad kg kt lenggong..yg tu lg advance,kna lntas sungai perak...pn ad ceritanya..naik bot,g bagan,g ladang rusa,tgok p long tgkp ikan kt kolam tepi umah pah..byakla story...nanti klo rjin nk tuleh lg,,:)

                      
 ni la ghupe bunga petai..yg kuning je luruh..hijo tu muda lg


ni pic contoh,tp camnila jd kt dpn laman umah..cntek kn??macam bunga sakura,,klo tgok lama2..sya pggil sakura malaya..





...banyak benor memori bez2 masa kecik..da x sama skrg ni..rsa kjap je masa2 tu brlalu.. :( pokok petai tu da lma kna tebang sbb dh tua..pokok jering plak da tggl batang je,ad trbiar kt kbun..daun nyer dh xde..manggis pn last brbuah molek(elok) masa f4..<2009>naik f5 dn smpai skrg mcm nak x nk je brbuah..kate mak dah tua..masa tgh buln ari tu ad sbtg dah tmbg..mmg da tua...kdg2 aku trmenung trgat zaman kcik2 dlu..sume tu dah brlalu..dah x bleh kutip2 mnggis mcm dulu..langsat lg la..da sama nasib ngan petai..last sblm kna tbang,dpt dua besen penuh..pastu innalillah..yg pliknya skrg nih tmbuh plk pokok sawit kt ctu..mk pn heran,,bior la malah tman nk kesah..tp teman kesah bile buah rambai ngan buah nona ttba je berbuah dgn subur..x de sapa tnm..mak kta yg tu burung bawak benih,,hermm maybe..@_@ cuma skng nih ad la lg pokok duku ngan dokong..ad la buah ciket2..jambu pn ad la siket..jmbu air tu pn satu hal,ttba je brbuah subur kt kbun.. kuasa Allah tuh!!pokok cermai pn da tebang...jambu bol tu pulak,tggl daun je nape ntah..dan as usual..aku selalu rndu saat2 itu..aku kdg2 trmimpi..dats time will come again..maybe...sebab aku RIINNDUUU sgt2 sgt2...klo korg ad kt dunia sya nih,mesti korg rasa bnda yg sama...




  

watever..smoga Allah memberkati....:)


p/s: baru trgat pokok duku dpn dapur ada berbuah aritu..sdap buahnya :)

even bru first time..~