~mEmOrIeS~

^^masa aku kecik2 dlu aku ad byakkkk memories,yela bdak2..hdup mcm x da ending je,,hepi go lucky la katakn..skng da besr bru tw dunia bdk2 mmg x sama ngan dunia skng..(ceewwhh cm besr sgt je..)tp..mak ckp aneh tol sya neh sbb masa umor 3/4 thn pn still ingat mcm2 lg..hehe sbb x slap tuk terchenta passed away msa umor 4 thn kut,tp sya bleh ingat memories2 masa dok kt umah tok kecik2...haa mknanya sya neh kuat dya ingatn la ye...ngeh ngeh ngeh..prsan!!kalo bab memories nih kn nk kta apa...bykkkk sgt kngan ..almaklum la empunya dri ni x reti dok diam,ad je projek kecik2 dlu..pastu kna marah ngn fmily..pdn muka!! haha..ckp jek..apa..masa kt kindergarten, kt primary scool,kt secndary scool,hatta ke uia nilai(yg terchenta)pn byk sgt kngan2 best..

story1: dulu kcik2 sya sgt nakal,abes klas pasti(tdka leee)bkn blik umah..tw g mna??melepak umah kwn laki ke pmpuan ke..sume TARAM!!abes blaja alif ba ta,abc,mate,,,ap lg ntah..trus g umah kwn2..haaa ingt teenagers jek suka mlpak??kanak2 ribena pn suka tw..haha pastu kol 1 o 2 bru blik umah...kdg2 x blik umah kwn,g sungai tgkap ikan..hee hee sbb dok kmpg mmg la ad sungai..kutip tnh liat la..pstu jmur2,,mcm gelong je..x da function pn...habis klas bole kta mmg g dua tmpt je,ntah la dh x ingt umah kut,,ad gak kna marah tp degill btoii masa kcik2 dlu..har har yg lawaknya beria2 g sungai tgkp mcm2,aleh2 dpt 2 ekor ikan besaq ikn bilis tuh~x pn dpt ketam..tp bkn bleh mkn pn,ktam batu hak hak lps tu taruk dlm tuperware buruk,hari2 tgok...lama2 mati la...alarh yg paling snang dpt siput sedut,sbb yg tu mmg sng jmpa tp x mkn pn,,ktip byak2 ltak dlm tperware gak~~saje sonok tgok sput tu dok mlkap badan kt bekas2 uh..haha nk mkn g pasar la..confirm bersh..yg kmi tgkp nih skdr hiasan smata2 lar...

tp kn sungai tu x da la best mana pn,cma klo tahap best uh bla kami nmpak kura kura x pn jelebo(mcm kura2 tp leper cket bdn dya)..x pn nmpk keli..slalu nmpk TETAPI nk tgkp just dreamin' la,x prnh dpt un,cpt bebenor menatang tu lari...tu yg teman marah sgt tu...haha cmne la mak x bising,,hasilnya ketam batu ngn ikan kecik saiz ikn biliss uh ..aa.haha..(^^,)bla da besar skit dlm area darjah 1 2 3, x men la sungai2 uh...sbb pe???ahaa..sbb dpn umah ada kolam ikan besar bru buat...at the same time masa usia2 uh,hujan slalu lebat jd kolam uh brtmbah2 la meriahnya,,pastu ad lak pakcik2 yg baik hati ltak benih sgala jnis ikan dlm uh,mainly ikan haruan,keli,udang,ikan merah..and berbagai2 lagi la...

sbut ttg musim hari hujan nih..tringt blkg umah..100 meter dr umah ad bnjaran keledang,wahaha klo tgk umah sya dr satu jarak mmg gerenti cntekk la(subhanallah!!)sbb bkit blakg umah uh mmg kasi scenery umah cntekk abess,nk cite nye after hujan ktorg bradik akn cpt2 lari ke ats bukit sbb nk tgok air terjun ngan pelangi..mmg cntek sgt,sbb air terjun hya ad klo hujan lebat,klo x sungai tu kosong ja..bezz sgt..cma skang nih da x cam dulu kwsan tu dh kna teroka..:(org wt plantation palmoil,nenas..so sedey sgt...sbb uh dulu x sama ngan skrg..skng nih yg cnteknya tgok kabus je pagi2..klo ingat blik kcik2 dulu rsa sayu sgt...... aduss feeling lak...haa smbg cite kolam dpn umah tu ea..sbbkn adik2 lelaki maka 'ter'join la keje2 repek uh,,haa tw cne kami wat,g blkg umah cari batang pokok ubi kayu,jgn ubi keledek,,yg tu wt umpan bley r..pastu g kdai beli tali utk mancing,apekenamenye ntah...~haa then,ikat la kt hujung batang tuh,kami ubuh ape2 la umpan,,slalunya belalng hijau..alarh mlmbk kt kbun tok sya uh, tp klo nk advance cket kmi crik cacing...cacing???yekk gelii tol,msa kcik2 dlu x geli ngan cacing..da bsr neh fobia ngan cacing..klo nmpk o sbut2 pn rsa nk pengsan,,eiii geli gileerr..besenya belalang la sbb target pn haruan je,lain la adek2 sya uh..advance sgguh trgetnya,nk sepat la,ikan merah la,kaloi la..lntak hang la,,aku neh pmpuan lembut2 sikett hehe...haha da siap kami biar kt tepi kolam uh,letak bata nk tekan pancing2 uh..smntara bosan nk tggu kami men kejar2 jap,, bile nmpak pancing uh goyang2..x pn bata mcm nk trcmpk ke kolam,,haaa hep hep hooraayyy ad ikan da mkn umpan..yeye..bawak blik,masak lomak pn sodap....tu yg hepinya..ad la hasil~~better dr tgkp kt sungai..<sonok men air je sungai uh sbenanya..ehehe>aku prnh dpt haruan jek..tu pn da hepi tahap x ingat..adik laki aku uh siap dpt ikan merah ngn keli lg,steady je..har har..tu yg best memancing,tang ikan trkena umpan huhu..rsa bezz sgt,,ye x..kaki2 pancing>>???............. but memori tggal memori kolam uh skng nih da x da air,kosong jek,,ad pokok2 hiasan dtnm kt surround nyer..sbb pemilik dya da pergi brtemu Ilahi masa sya drjah tiga...dn klo cuti2 blik umah suka trgat2 masa kcik2 dlu..and sgt sedih kot..:( trgat blik kwn2 adik uh,da besa pjg..nk tegor pn da segan..sume sebuk blaja..adik aku pn sibuk blajar kt sek izzudin uh..mcm kejap je masa brlalu...~^^, somehow aku slalu berharap akan ad lg saat2 itu..maybe..watever MAY ALLAH BLESS..


                ni pic blkg umah pagi2..cntek x??
        
                   yg ni time maghrib...  

                      time lunch..hahaha 
Okeh,nak cite second story lak..first story pn dah cm2 hal..yg niey story masa kecik2 gak…ehehe saje2 tuleh,,ye la sbb memories uh da mkin hilang dteln zaman,,b4 hilg trs dr kpala otak nie,better save kt dlm kpala laptop..heh..Story 2 : musim buah buahan…teng teng teng (ala ala rentak doraemon)^^kt blkg umah ada kbun warisan..warsn ke??? Ape2 je la atuk sya tanam mcm2 buah..ad buah durian,jering(mkn ke??) hehe , petai,langsat,cermai,rambutan,cempedak,nangka..lg satu menia..tk tw??pi tnya google,google sume tw ..aha bru trgat nama lennya asam kundur..ce cari dlm google.. hehe..pastu ayah tnam plak buah duku,ciku,sengkuang,petola,pisang..fmily mak ramai dok bndr o jauh2 dr umah,so kami la yg mkn buah2 tu klo musimnya..yg durian tu bru nk brbuah masa naik secondary scool..ntah nape x nk buah sblm ni, kate org2 kg..”alaa pokok mrajuk la tu,nnt da lama2 berbuah la tu..eiikk pokok pn pndai mrjuk kn?? Pape je la..janji skng dy da brbuah cma x besar mna ,,bleh thn r sdap isinya..masa kecik2 dlu klo tiba msim buah,manggis la pling bezz!!~yiehhaa ada 5 batg pokok mggis besaq2..haa kami suka jolok tp x pernah jual pn sbb ayah lg suka bg org, x pn kami2 je yg mlntak…kalo yg rendah2 tu,kami amek ngan tangan je..kalo ganas sikit panjat pokok tu..haaha sya nih mmg ganas sikit ,pnjat je pokok manggis tuh, rmbutan pn pnjat gak…

tp pokok rmbutan ni klo pnjat sadiss siket pasal banyak kerengge..aduii abeh brpiat bdn neh..kalo byk lebih manggis,mak suka wt jem..sdapp jem manggis,,terliur tw..ehhehe slalunya nk amek buah langsat x leh panjat2 mcm manggeh ngn rmbtn tu,kna jolok2 gak ,,x pn ad org pro yg pnjt sbb pokok dya plik cikett..ayah akn ajk students2 dia dtg sini amek sgala buah yg ad kt kbun tuh..nanti diorang dptla komisyen nyer hahaha..komisyen nya mkn buah2 tu la..ad stu ktika tu aku ingat lg.. wktu tu umur bape ntah,mak surh amek buah cermai kt dpn umah ..lebat tol buahnya,,,tw x cermai??klo x taw g tnya google lg..


durian baru berputik kt blkg umah..

ni cermai...

buah menia

kmi rmai2 tadah buah tu pkai kain batik pastu adik pnjat pokok tu,kasi gegar..haha x pn,dia petik je byak2 truss sbb cermai ni buahnya kdg2 segugus mcm langsat.. tetibakn,,,nmpak ramai sgt abg besar2..eii sape lak neh??kitorg beradik bru nk cabut lari.. Laa rupanya student2 ayah dtg nk kutip2 buah kt kbun..frankly speakin’,masa kecik dlu x suka diorg dtg sbb nnt aku pkir abeh le manggeh ngan lgsat kbun aku diorg khojekn…heii kdkut btoii har har^^isy2 jgn gitu yek..yg beznya buah cermai dpt se besen,ntah nk wat pe..rasa2 mak wat jeruk kut.. ntah x ingat la,,yg pasti kami mmg mlntak la buah2 tu,,sume dpt sebesen..Cuma durian je ad org bagi..haa dok kg free je,,x pyh beli2 mcm kt bndr ,,, sebenanya sya ni xda la thn sgt mkn durian,kalo lebih sbijik bley demam x pn sakit tekak..sbb tu mak slalu pesan ….

“lps mkn durian kna mkn manggis,bru bdn natural balik…”

wah hebat mak,mcm doctor je kn..tp btui la..Cuma sya ni degil mkn je durian smpai x ingat dunia,,pastu DEMAM!! Haha pdn muka : p mcm buah ciku pulak,x da musim tp x lama hidup..bape thn kmdian mati rasanya..sbb pe ntah..pokok sengkuang tu pn mati gak sbb x subur kut..udahnya ayah sya tnam pokok limau;limau kasturi ngn limau purut..mdh la sikit nk wat teh limau..huhu x pn wat tomyam..kalo petola nye cite sya suka …petola tu suuuburrr sgt smpaikn kami ni hari2 mkn petola..haha da la buahnya mnjadi, besr2 lak tu…smpi la ajalnya bru kami stop mkn hehe..x borg pn sbb petola kn sihat dn enak utk dmakan,,,family sya memg vegetarian ..herrmm kalo musim buah kt kmpg nih,rmbutan la palng byak nmpak..mne x nya,jran2 sya tu ad mcm2 kaler rambutan..sya nyer rmbutan kaler merah jantung tuh,yg jiran plak kaler merah bunga raya,yg len tu merah jambu,,<pink??>ad gak kaler kuning..har har mcm2 merah ad…x leh nk describe sume..sbb per rmbutan??mjrity sume rumah ad rambutan je..kbun2 niey diorg ad tmpt len ..sya je kt blkg umah..easy ain’t??,,haa jering tuh slalu org beli,,bese r..org kg..

>>bile ckp psl petai.. trgat petai kt tepi umah tuh..besar pokoknya,tggi pulk tu..tiap2 bln ad org kampong dtg utk pungut buah2 dia..rsa2nya jual kut,,x ingat suda…tp yg beznya bunga pokok petai. . mcm microphone..hihi dlu,klo kitorg dgr bunyi bnda kuat jtuh,mesti bunga petai..apa lg mmg ktorg lari2 kuar rmah brbut nk bnga petai tu..sbb nk jtuh sush..kkdg lepas hujan suka gi tgok bwh pokok,klo hujan kn ad angin kuat..jd,mesti ad bunga petai jtuh..bez~ ktorg wt nyanyi la..x pn carik2kn bunga tu..dia ad bau smthing..sdap baunya..hehe..ehh lupe!! dpn rumah ad pokok jambu bol..x tw pi tnya google..jmbu tuh sush nk jmpa,rsanya ayah amek bnih kt mardi kut..ska gak mkn..sdapp!~tp klawar pn suka mkn..burung??usah ceghite>>byak burg dtg makn..mak psan jgn marah,nnt kta dpt pahala!:) sblm jmbu tu brbuah,dia kuar bunga dlu..cntek bunganya.. klo gugur macam karpet merah..hei cantikkk rumah jdnyer..huhu

tu la di antara memori2 nya..dapat tok suka mnanam..ayah pn suka berkbun...mmg bestt!!~dok kg la pling bez..klo cuti raya mmg trsa blik kg...yelarh da dok kg..^^even ad kg kt lenggong..yg tu lg advance,kna lntas sungai perak...pn ad ceritanya..naik bot,g bagan,g ladang rusa,tgok p long tgkp ikan kt kolam tepi umah pah..byakla story...nanti klo rjin nk tuleh lg,,:)

                      
 ni la ghupe bunga petai..yg kuning je luruh..hijo tu muda lg


ni pic contoh,tp camnila jd kt dpn laman umah..cntek kn??macam bunga sakura,,klo tgok lama2..sya pggil sakura malaya..





...banyak benor memori bez2 masa kecik..da x sama skrg ni..rsa kjap je masa2 tu brlalu.. :( pokok petai tu da lma kna tebang sbb dh tua..pokok jering plak da tggl batang je,ad trbiar kt kbun..daun nyer dh xde..manggis pn last brbuah molek(elok) masa f4..<2009>naik f5 dn smpai skrg mcm nak x nk je brbuah..kate mak dah tua..masa tgh buln ari tu ad sbtg dah tmbg..mmg da tua...kdg2 aku trmenung trgat zaman kcik2 dlu..sume tu dah brlalu..dah x bleh kutip2 mnggis mcm dulu..langsat lg la..da sama nasib ngan petai..last sblm kna tbang,dpt dua besen penuh..pastu innalillah..yg pliknya skrg nih tmbuh plk pokok sawit kt ctu..mk pn heran,,bior la malah tman nk kesah..tp teman kesah bile buah rambai ngan buah nona ttba je berbuah dgn subur..x de sapa tnm..mak kta yg tu burung bawak benih,,hermm maybe..@_@ cuma skng nih ad la lg pokok duku ngan dokong..ad la buah ciket2..jambu pn ad la siket..jmbu air tu pn satu hal,ttba je brbuah subur kt kbun.. kuasa Allah tuh!!pokok cermai pn da tebang...jambu bol tu pulak,tggl daun je nape ntah..dan as usual..aku selalu rndu saat2 itu..aku kdg2 trmimpi..dats time will come again..maybe...sebab aku RIINNDUUU sgt2 sgt2...klo korg ad kt dunia sya nih,mesti korg rasa bnda yg sama...




  

watever..smoga Allah memberkati....:)


p/s: baru trgat pokok duku dpn dapur ada berbuah aritu..sdap buahnya :)

even bru first time..~


               

lyric lagu raihan yg best2..^_^


Bonds of Love 
Why are you so sad
why is it so bad
When some one leaves you behind

Won't you ever known
Don't you realize
It's just a part of life

When you fall in love
With someone sometime
It's smile with a broken heart

Only falling in love
With Allah....
The bonds of love survive
http://www.free-lyrics.org

No mountain too high when there's will
No river too wide believe thats a way

Allah,
we belong to You
And everything we do
We do it all for You
Allah, always by our side
Guiding us to the light
Everything shines bright
No matter day or night

Come to Allah you'll never fail
The truth's so close it shall prevail 
Thank You Allah

                                                The sky is clear

The air is clean
The Land Is Green
Thank You Allah
Thank You Allah


The Path We Walk

The Lines We Talk
The Things We See
Thank You Allah
Thank You Allah

When I Sleep
When I Eat
When I Breath
Thank You Allah
Thank You Allah

Say Thank You Allah
Thank You Allah

Every Walk The Fate We've Got
The Light We Live
Don't Forget To Say Thank You Allah

In The Night And In The Day
Every Morning After Prayer
I'll Never Forget To Say Thank You

There Are Times When I'm Alone
Feeling Sorrow Or Not So Strong
I'll Pray To You And Say
Thank You Allah
Thank You Allah

So Friends Everytime Remember
Allah The Most Merciful
Say Thank You Allah
Thank You Allah


God is the Light

How great the wonders of the heavens
And the timeless beauty of the night
How great – then how great the Creator?
And its stars like priceless jewels
Far beyond the reach of kings
Bow down for the shepherd guiding him home.

But how many eyes are closed
To the wonder of this night?
Like pearls, hidden, deep beneath a dark
Stream of desires.
But like dreams vanish with the call to prayer
And the dawn extinguishes night – here too are signs.
God is the Light - God is the Light

How great the beauty of the Earth and the creatures
Who dwell on her.
How great – then how great the Creator?
As its mountains pierce the clouds
High above the lives of men
Weeping rivers for thousands of years.

But how many hearts are closed
To the wonders of this sight?
Like birds in a cage, asleep with closed wings
But like work stops with the call to prayer
And the birds reside – here too are signs
God is the Light – God is the Light

How great the works of man and the things he makes
How great – then how great the Creator?
Though he strives to reach the heavens
He can barely survive
The wars of the world he lives in.

Yet, how many times he’s tried,
Himself to immortalise?
Like his parents before him in the Garden of Eden
But like the sun sets with the call to prayer
And surrenders to the night here too are signs
God is the Light Everlasting
God is the Light Everlasting
God is the Light Everlasting
God is the Light Everlasting

bILa fItRAh bErbiCaRa. ..

Tika mata
Diuji manisnya senyuman
Terpamit rasa menyubur harapan

Dan seketika
Terlontar ke dunia khayalan
Hingga terlupa singkat perjalanan
Tersedar aku dari terlena
Dibuai lembut belaian cinta

Rela aku pendamkan
Impian yang tersimpan
Enggan ku keasyikan
Gusar keindahannya
Merampas rasa cinta
Pada Dia yang lebih sempuna

Bukan mudah
Bernafas dalam jiwa hamba
Dan ku cuba
Menghindarkan pesona maya
Kerna tak upaya ku hadapinya
Andai murka-Nya menghukum leka

Diatas nama cinta
Pada yang selayaknya
Kunafikan yang fana
Moga dalam hitungan
Setiap pengorbanan
Agar disuluh cahaya redha-Nya


Biar sendiri hingga hujung nyawa
Asal tak sepi dari kasih-Nya
Kerna sesungguhnya hakikat cinta
Hanya Dia yang Esa

Saratkan hati ini dengan cinta hakiki
Sehingga ku rasai
Nikmat-Nya
Syurga-Nya
Cinta-Nya



aha..tajuk cam pe je..fitrah??apa tu fitrah??makan minum tidur ,ftrah gakkn?? aa...yg ni fitrah len sikit..siap ada lyric lagu lagi..tahukn sapa yang nyanyi lagu ni??..haa yang ni unic's album on the title atas nama cinta..dulu kan, tak fhm lansung lagu nih..dalam kepala dok pikir

"eii lagu cinta2 neh,tak mnt aku eh..cinta2 yg boleh bawak ke syurga??ape benda tuh.."

# haa gitula pesimisnya saya kat orang yang suka ambik berat hal hal cinta...nk cri feeling pi tgk cite korea,baca novel,tengok drama cinta...eiii wats that???...pastu hdup terawang2,macam dalam taman je...istilah saya bagi pada kwn2 yang sibuk benda2 neh <on the air>...hahaha terpulang lah camne..sebenarnya nak kaitkn posting today ngan lyric lagu tu.seperti yang saya katakn apa2 saja lau cinta saya sangat sangat lah pessimistic..huhu TETAPI bila bukak lyric lagu ni baru faham. Fine, ini hanya lah pndpt . Pendapat boleh ditolak atau diterima. jangan maree ye kalau tak sependapat dengan siapa2 yang terbaca.1..2..3 mula!! ~ Sebagai manusia kita tak boleh nak elak soal hati dan soal prsaan hatta orng yang alim (berilmu) apatah lagi orang yang biasa2 niekan...mesti nak cakap soal fitrah .so kta jgn la pesimis sgt...

"eh, budak yang macam alim sangat tu post pasal cinta kat fb?? macam tak caya je.."..ataupun.."akak tu baguss sangat tapi tetiba dok post benda2 soal hati dan perasaan kat fb. Rupanya dia dok pikir gak benda2 camni..ingatkan dok pkir akhirat ja,smpai tak nmpak dah dunia2 nih..." ahaha..pastu kt siap gelak2 lagi..tak berani nak kata apala kan..tapi jangan sampai jadi ghibah sudah,takut gak...sbb tu tu Nabi SAW cakap diam itu ibadah..yela kt tak tahu maybe kita nak gurau2 je,tp kita tak sedar hal tu bawa dosa..jadi banyak2 kan la beristighfar ye...

the point's is...sapa akak2 tu?sapa brother2 tu??? malaikat?? takda da perasaan ..??TIDAK!! mrka adlh manusia yg Allah kurniakn hati akal perasaan..n mcm2 lg la ftrah Allah kurniakn...CUMA mrka adlh mnsia yg sedaya upaya mnjga fitrah Ilahi spya FITRAH TAK BERTUKAR FITNAH
Tu je..watever la cma sya nk share story cket...(^_^)kdg2 nk ubah sseorg bkn hal mudh sdgkn kta pn tak brpa btul,nk btulkn shbat2 kta..dats wat we call takpe,kta sama 2 brubah ye..mmg sbgai mnsia kt ad ftrah yg prlu dpenuhi tp kalau2 ftrah itu boleh mrosakkn hbgan kt dgnAllah,mybabkn kt lalai utk ingat Allah...nk buat apa??rugi sgt...kt dok atas dunia krn Allah,kta wujud ats dunia sbgi hambaNya...bla kt x ltakkn prioriti of why we live here,we got nothing...sya slalu pegang quotes neh..                    
^^dont life for nothing,but life for here and hereafter^^


means that,kalo kta sbuk nk mmnuhi our needs,kmahuan kt..no problem tp jgn smpai hereafter tu tak laburkn skali...okeh..sya bagi story realiti hari ni..

story 1:dalam usia remaja mmg kta sbuk kjar cita2,sbb nila masanya..nk jga masa dpn la..tp some people pn sbuk gak,nk cari tman hdup tkut2 membujang smpi tua..adusss jauhnya pkir..huhu..lalu smbil study smbil tu dok mesej2 laki yg bakal jd tman hdup o mybe yg tak nk declare uh takat msej2 tnya khabar tp dlm hati....dok tringt2..klo mesej hal2 pntg tnya psl kuliah ke,subjek ke,homework ke tak pe r...ntah la hakikatnya kna mnjg jg klo situasi cmtu....yelarh.SYAITAN...!!~mana knal pnt !!klo bole nk try cucuk gak org tu spya msj lg lg dn lg...smpi hal2 pntg da tkr syng...sbab tu kna be aware~ yg pasti syaitan tu mmg tak knal lelah..mcm ustaz pahrol mohd juoi kta dia (iblis) x trus bwak ke lembah hitam..tp dy bwak ke lmbah grey dulu..bnda salah nmpak baik,,bnda berdosa nmpak pahala..bla da smpai ke lmbah htam..dy brtpuk tgn...yeaayy!!aku berjaya..aku ad geng kt neraka....^^haa gtula perumpamaan nyer...kdg2 sya suka buka tekan : Harun yahya series:romanticism - a weapon of satan

story 2 :spa2 rjin bkak la link ke dua tekan:  "bila fitrah berbicara 2"mybe second story kut ..x larat nk tuleh doh...apa yg nk sya kta kita kna kuat!! kta kna lawan tetiba ad rsa stuck kt hati,jgn layan2 sgt..klo ad yg mntk2 kapel ngan kta..ajak msej2 syg cnta ngan dya,kta kna fight..fighting2..takleh ksi layan ..sbab pe~itula JIHAD kta...sbb kta tw bnda2 tu bley bwak jln yg far..far...far.. away from Allah..sat2...klo niat nk nikah dah or dlm situasi mncri jodoh,tu lain kes larh...ni kes budak2 yang tak reti papepn dok sibuk main api,umur lak bru sthn jagung.......haaa jgn salh sgka lak....^^so,berjihad lawan nafsu..jgn biar nafsu didik kta,tp biar kta didik nafsu ikut cra yg btul...okeyy??(^_*)

Moga dalam hitungan
Setiap pengorbanan
Agar disuluh cahaya redha-Nya

mudah mudhn setiap jihad kta dlm mncari redha Nya akn mndpt pahala...dan dkurniakn darjat yg besar iaitu syurganya.....aminnn\

At-Talaq [2] ……dan sesiapa yang bertakwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya)...

Jadi bertakwalah kpd Allah,lalu pasti Allah bg jalan pada mu...pasti Allah kurniakn yg lbih baik bgmu...smoga dgn itu kt sntiasa bwh rahmatnya....


bismillah...


Assalamualaykum, dengan izinNya dapat juga saya menyiapkan projek mega. Blog DiaandDiary. Sebenarnya dah lama nak siapkan tapi dalam proses.. belajar nak buat..tengok blog orang lain.. . Ahaha dulu pernah komen pada kawan2 , buat apa la korang buat blog? Nanti share pulak pasal peribadi kat orang lain. Hakikatnya, tiada kaitan sama sekali ! Janganlah cerita kat blog pasal yang peribadi sangat. Contoh pasal kapel ke..pasal benda2 yang memang sahih tak elok. Jadikan blog medan memberi, medan mencetus minda, medan menulis dan segalaa medan .

Janganlah duk cerita pasal setiap inci kehidupan. okeh yang tu memang buang karan lah.. mwahaha. Kalau cerita pasal suatu peristiwa sekadar untuk bagi pengajaran, yang itu baguss ! 

Yeahh, life is sort of ups and downs. So whatever happens, seek Allah. Our biggest mistake is find Allah when we at a downs stage. Find Allah for every stage .That's cool ~!! When you dont know where to turn to, turn to Allah ! What most important is usaha, doa and tawakkal. :) :) :)




Sebab apa letak Dia and Diary...

Dia stands for Allah..becoz of we re belonging to Allah, so whatever we do Allah Ada memandang kita, Allah Ada dekat dengan kita..Whatever we go wherever we are, Allah always beside us..means that..we are never alone..:) feels so stronger when someone said to me..or i said to my friends...

" Aku sorang -sorang je kat sini, " kata sahabat.

" Takpe, Allah kan ada ;), " jawab sahabat.

Rasa cool sangat kan. Very nice words. Scene macam ni biasa terjadi bila budak budak lepas spm dah terpisah dari kawan2 sekolah. Dan mungkin jugak bila dah lepas uni. hehe

Best kn?? 

Okeh Diary tu pulak sebab kalo tengah sedih2, malas nak cerita pada orang lain. Jadi tulis lah dalam buku khas. Tapi ! Jangan tak tau, buku tu only dalam peti besi. Hanya tuan nya punya kunci. mwahaha . Gurau je. Jangan ah buat camtu, nanti orang baca. Tulis atas secebis kertas. Lepas tu lepaskan geram anda di situ ..haha. Tapi di bawah tu ada buat SOLUTION : x) .  Lepas tu baca ulang2, dah habis stress koyak2 kan. atau conteng sampai tak nampak tulisan. atau lebih baik pam kan! iyeaahh ! haha. xD..hehehe...
Ehemm insha Allah Diary di sini tidak over ye. Sekadar untuk memberi pengajaran pada diri dan orang lain, juga inspirasi pada diri dan orang lain.

Ohh tak lupa sahabat saya. Dia pencetus blog nih. BLog nih atas permintaan dia juga. Kami terpisah bila masuk Uni. sobs :'( . Tak ramai follower? is okay. Asalkan sahabat yang seorang ini menziarahi blog saya. Menziarahi ibarat mengambil tahu diri ini yang kejauhan.

yeah, saya pengikut setia anda ~


Okeh la ni saja ye..nanti rasa ada mood nak sketching lagi,,,,May allah bless...maaf jika ayat kurang sopan...ehem..bajet 2011. Most important put lots of Haqqul Yaqin to HIM okeyh?

chow !