BoLEH kE ???

apa yang boleh?? haha..baru baru ni ada orang tanya.boleh ke pakai tudung shawl menutup aurat??
eh,,apa yang tak boleh?? ..''yelah,shawl kan banyak pendek.pastu orang yang akai shawl mesti niat nak menunjuk2 depan orang lain,bukan sebab nak menutup aurat.pakai shawl kan nampak menarik perhatian''

saya diam dan menjawab: Jangan salah anggap.Islam tak menyuruh wanita memakai tudung tapi Islam menyuruh kita menutup aurat,Kita kena betulkan tafsiran tu.Pakai jelah shawl ke apa ke,janji mentup aurat!
Lagi satu jangan lah pilih shawl yang pendek.Kan banyak di pasaran shawl labuh..Kalau orang kata yang pakai shawl tu selalunya berniat riak.Pedulikan.Kalau niat kita menutup aurat,orang yang bersangka buruk tu akan mendapat dosa.Alah,kalau pakai tudung labuh bulat pun,kalau berniat riak.sama je.Jadi,perbetulkan niat kita sama-sama...



okey,,yang ni saya lukiss.haha..ok je.terpulang pada diri anda

gambar cut..live is freewill
choose between jannah or nar
# ini hanyalah pendapat semata2,jangan marah kalau tak sama dengan pemikiran anda.

(>.<)
saya tertinggal buku sketch kat rumah,habis buku math n akaun saya lukis..haha
takpe2 nanti saya padamkan..I BELIEVE ART IS SOMETHING!!FULL OF SECRET!!


long live~iium dehearty

03/03/2012

Salam ..hari ni aku tak tahu kenapa aku happy sangat.lagi 2 hari nak exam mid term.hemm maybe aku happy sebab aku agak faham and lebih faham acoounting 2.entah kenapa masa awal2 belajar..blurr semacam.takpelah..Allah dah mudahkan urusan aku.aku nih jenis lambat pick up sikit.tapi bila aku dah faham betul2 senang je pulak...Alhamdulillah! and lagi satu sebab dengar lagu mabruk-irfan makki..lagu nih happening ...hahaha

NOTHING IMPOSSIBLE IN THIS WORLD AS LONG AS ALLAH GIVES THE PERMISSION FOR U..BECOZ EVERYTHING BELONG TO HIM J

Nak bercakap tentang bersyukur,,payah nya kita nih.bila cakap

“kau bersyukur tak nikmat Allah?’’  “Ehh bersyukurlah..tu pasal aku solat”..cukup ke solat menunjukkan kita ni bersyukur pada Allah?? Firman Allah:
“Dan jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah,nescaya kamu tak dapat menentukan jumlahnya....”      (surah al –Nahl:18)

Masa aku pergi seminar pm,antara yang menjadikan hidup kita BERKAT ialah dengan memulakan suatu pekerjaan atau pape sajalah dengan BISMILLAH dan diakhiri dengan ALHAMDULILLAH...BETUL!! Setuju sangat~ hem... pernah tengok ‘nur kasih ‘ tak? Tapi bukan yang movie nye..drama kat tv3..aku nih suka jugak tengok bukan sebab layan jiwang tapi visual drama tu.Bagi aku first time drama kat Malaysia buat visual drama pakai technology Filem..effect gelap2 sikit,,,cantiklah..suka tengok,,,, And sekarang banyak pulak drama tiru visual camtu...ok dah merepek..

-Ada salah satu part drama tu yang buat aku suka sangatttt Jhaa..Adam  dapat khabar angin  dr adik Nur Amina yang Nur ni ada affair ngan Aidil,abang dia,Pastu dia tension sangat then, dia pergi pub ke club ntah.Ah sama jelah mana2 pun.dia letak segelas ARAK depan dia,,,yelahh orang tension amende buat pun tak sedar.masa dia baru nak minum..dia baca BISMILLAH<dah terbiasa la kut>..terus dia terkejut dan terus beristighfar.Then,adam automatically gi masjid.Adam berdoa dan menangis2....haaa even drama pun ada la jugak MESEJ yep..
Kalo anda tension gi masjid..berdoa and mengadu pada Allah..THE POINT IS..bila kita dah biasakan Bismillah ni jadi amalan seharian,,jadi gitulah.Allah menjaga kita..hahah sebab part tu sampai sekarang aku ingat even ada banyak part dalam nur kasih yang aku tak suka.At least ada lah yang elok..huhu

-Masa tu aku ada program kat Hotel Regency,,dekat2 ngan Chow Kit.memang mewah la hotel tuh.makan toksah cite,,semua aku rasa..haha tak de la semua..mana yang suka je,aku nih tak suka jalan2 kat kl jadi macam happening lah sikit bila masuk kl.haha TAPI aku percaya ramai dah pernah pergi chow kit.diorang tak macam aku..terkejut! di tengah2 kemajuan KL,ada jugak setinggan malah sangat2 setinggan.aku yang dok kampung pun tak pernah jumpa setinggan tahap tu,tak kisahla maybe diorang pati atau pun pai ke..just aku sangat sedih..bahagia kah mereka begitu?? Aku just termenung kt tepi tingkap bilik level 16..hemmm entahla..TAPI ada lagi,,on the way nak ke hotel tu,aku nampak ramai sangat orang tidur tepi2 jalan..tepi2 kedai..pastu some of them ada beg bagasi besar..tak tau nak ke mana lah tu.Dan ada jugak yang tengah tidur,sebelah dia ada roti potong..roti tu macam dah lama sangat...tapi maybe itu je yang dia mampu makan.dengan baju lusuh..dan saat itu jugak air mata aku terus mengalir..laju mengalir..aku terdiam kelu lidah aku.jantung aku ibarat berhenti berdegup.may be diorang pendatang haram atau maybe diorang malas nak keje,salah sendiri lah kan.tapi kalau yang memang tak dapat kerja kalau dah usaha macam mana 
pulak??



AKU TERFIKIR..HOW S THEY SPEND THEIR DAYS? THEIR NIGHT?...tido tepi jalan dengan makan ibarat kais pagi.kais petang,BECOZ... they still human like us .they need shelter,they need food to eat,they need water,they need home to live...

AKU TERFIKIR DIORANG MAKAN MACAM AKU KE? TIDUR TILAM EMPUK MACAM AKU KE? ADA KIPAS TAK NAK HALAU NYAMUK2 YANG DATANG? ADA HENSET ATAU MP3 UNTUK  HIBURAN KAT DIRI SENDIRI?....entahlah,,baru sedar..kita selalu kufur nikmat Allah...

Just imagine..kita dapat duit elaun atau biasiswa atau duit ibu ayah,ke manakah kita gunakan duit tersebut??kita rasakan itu duit mereka.Tapi hakikatnya itu adlah pemberian Allah,Cuma Allah jadikan mereka perantara untuk kita menikmati duit tersebut..Dan apa yang kita gunakan untuk duit tu,andaikan kita beli pakaian,,bagi wanita:pakaian yg kita beli agak fit lah jugak,,t shirt saiz adik kita..then,beli jeans jugak,,yang ketat sikit..nampak lah bentuk2 part kaki kalau pakai...bila dah sarung ke badan,hah apa lagi jadi tontonan umum..kalau yg melihat perempuan saja,no hal tapi dalam dunia ni kan ada another gender,yess boys or men,cucilah mata  jap.habis luruh iman yang dibina.nauzubillah.

1)kita kufur nikmat Allah dengan membeli pakaian sebegitu.sedangkan orang lain yang tidak mampu memiliki wang sebegitu hanya memandang hiba..berharap dalam hati..ingat ..duit adalah nikmat Ilahi yang tak semua manusia dapat.
2)malangnya duit digunakan ke arah yang salah.membeli pakaian yang tidak menutup aurat sepenuhnya.
3)mendatangkan nafsu serta berahi kepada para lelaki.di sini bukan sahaja kufur nikmat,malah mendatangkan kemarahan Allah.

Hadis daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

“Ada dua golongan yang akan menjadi penghuni neraka. Aku belum pernah melihat mereka iaitu golongan yang mempunyai cemeti-cemeti bagaikan ekor lembu yang digunakan untuk memukul orang dan golongan kedua adalah para wanita yang berpakaian tetapi telanjang, berlenggang-lenggok ketika berjalan, menarik perhatian orang yang melihat mereka. Kepala mereka bagaikan bonggol unta yang senget. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak dapat mencium bau wanginya. Sesungguhnya bau wangi syurga boleh terhidu dari jarak perjalanan yang sangat jauh.”

(Riwayat Muslim no. 3971) Dalam riwayat Imam Malik, ada sambungan hadis ini iaitu: “…Bau wangi syurga dapat dihidu dari jarak 500 tahun perjalanan.” (Al-Muwatta’, no. 1421)
saye lukisss..haha!


patutlah Nabi SAW pesan pada Siti Aisyah:
 ‘kalau hal hal dunia lihatlah orang yang lebih rendah dari kamu (lebih susah) ,tapi kalau hal hal akhirat ,lihatlah orang yang lebih tinggi dari kamu (amalan lebih bagus)’

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:  
“Jika kita sedang susah perhatikanlah orang yang lebih susah daripada kita. Apabila diberi kemudahan, ia bersyukur dengan menggandakan amal ibadahnya, kemudian Allah akan mengujinya dengan kemudahan lebih besar lagi. Bila ia tetap istiqamah dengan terus bersyukur, maka Allah akan mengujinya lagi dengan kemudahan yang lebih besar lagi.”



Jadi,lepas  ni belajar lah memulakan sesuatu dengan ucapan Bismillah,Insya Allah ada keberkatan di sebalik itu.AND say ‘Alhamdulillah,terima kasih Ya Allah’ selalu selepas habis pape keje... Jbelajar lah bersyukur dengan nikmatNya..tak semua orang merasai apa yang kita rasa.Thanks Allah!!

.....................................................
~Adakah kita begitu???Wallahua’lam...
Peringatan untuk diri sendiri juga 
<diri yang selalu lupa n alpa sebab KEWUJUDAN AKU DI BUMI INI>



# ada org tanya..nape entry tajuk ni???
 haha..aku sangat bersyukur belajar di iium..mskipun aku takde hati masuk iium pd awalnya,,sbb aku dsuruh orang lain utk belajar di sini..bukan sebab aku nak...tapi,macam2 aku belajar n macam2 aku dapat semenjak duk di sini,,,,kini,baru aku sedar.sebab tu lah kadang2 perkara yang kita tak suka,tak semestinya tak elok. Allah menyimpan 1001 hikmah di setiap takdir Nya...AND i start to love uia,,,and be grateful in everything HE gives!!~

what did i do today???

hermm..u should ask yourself everyday!!

-amende aku dah buat hari ni?
-apa yang aku dah berjasa utk diri dan org lain hari ni??
 tak de?? opsss...check out again!!



Oh the moon has come
The day is done
The night has covered up the sun.
I have stood so often before you to pray
But I wonder Allah, tell me, what did I do today?
Did I remember the words of Al-Fatiha?
Did I take time to thank you for all that I have?
Did I call on you to guide my way?

Tell me, what did I do today?

I has whispered to you
As I made ruku
Subhana Rabiy'yal adheem.
But was my faith
Bright or grey?

Oh Allah, tell me, what did I do today?
Did I smile at my brother?
Was I kind to my mother?
Did I teach another something that I know
Or did my love of this world lead me astray?
Tell me, what did I do today?


Sami Allah hu liman hamida
Rabanna lakal hamd.
Sami Allah hu liman hamida
Rabanna lakal hamd.
La illaha il Allah.
La illaha il Allah.

Though I've bowed to you
with my face in the dust,
subhana raby'yal a'la
Did I turn to you
And did I obey?

Oh Allah, tell me, what did I do today?
Did I use my time?
Did I use my mind?
If I search my heart what will I find?

The light of your guidance is a glimmering ray,
Tell me, what did I do today?
Oh Allah, tell me, what did I do today?


what i have done today?? ya Allah forgive me,forgive my sins...




>>credit to Dawud Wharnsby Ali >,<
  >i really love dis songg!!!!~