DIA mendidikku dengan cara begini...


05/05/ '12
habis final exam......

kisah sedih bermula, aku terjatuh di tepi bendang.hehe,,kekampungan sungguh...takdelah.tersebutlah kisah, hari tu ada exam accounting 2 di cac hall.dengan bersemangat waja, aku pergi exam dengan sahabat2 econs.
kebetulan nak dekat sikit kami lalu lah jalan belakang.kat sport complex.

Nak dijadikan cerita <my taqdir> aku sambil jalan sambil mata baca nota..jangan tiru ye adik2~!!..haha..
sambil2 tu tengok tasik,yelah pagi2 kan cantik tasik tu..kut2 ade burung flamingo ke bangau ke...memang terbaik la,,sambil menyelam , minum air , makan nasik , hahhaha..tetibe ouchhh!!

aku terjatuh,,eh,,ia berlaku automatically..aiyooh sakit sungguh,tapi aku nih hobi gelak.. jangan tiru ye adik2~~!!!..aku gelak gelak2..sampai kwn2 yang lain pelik. '' weh, sakit tak?pelik la hang ni,apsal gelak? "
entah lah..haha,,tapi terseliuh ni seperti yang aku belajar di pbsm dulu..ehem (beria cakap ^^ ,)effect nye memang lambat..aku boleh riang ria lagi..tapi!! abes je exam,aku rasa macam dah nak  lumpuh kaki..hu2
mjurlah nak balik ade kawan kasi tumpang motor..thanks to Liyana Omar .. aku memang tak boleh berdiri..

balik je dari exam.memang aku rasa..aduss dah nak lumpuh ke aku ni??aku jalan pegang dinding kut....
masa tu aku masuk bathroom, tetibe ade makcik cleaner tegur.
" kenapa kaki dik? " eh dia nampak ke???..memang lah nampak aku jalan macam tak cukup kaki -_-hehe
aku dgn syahdunye meng'explain' apa yang dah jadi, makcik tu punyalah baik hati urut pulak kaki aku..aku dah lupa nama dia.tak pe nanti aku tanya ^^..sambil tu dia cite macam2..maka, kuranglah sikit sakit tu..
bajet kurang!! aku tengah tahan,,,haha IN FACT, aku menangis sambil jerit2 sikit,,sakit wooo..lama2 okay dah..aissy makcik tu pulak sakan cite macam2 kat aku...pasal dia keje kat Arab Saudi lah, orang2 Arab kat UIA tu baik2,pemurah and hensem2..hehe klaka la makcik tu..boleh pulak.

hari2 seterusnya aku lah menanggung kesakitan tak terhingga huhu2..dan Lily Omar setia membantu aku untuk gi exam thank so much!!..masa petang2 Shahniza tolong balut kaki aku dengan bandage (betoi ke eja) ngan krim ape ntah.tapi, style la sbb bertambah ok..dan Farah Farhani pun selalu je ambik berat,, dia tanya aku kat mana?? ada kawan teman tak? sebab risau aku jalan dgn kaki sakit tu..thanks :)..

 aku menangis kut malam tu..sepatutnye aku redha,,entah aku redha tapi aku menangis..aku mengadu padaNya,,ya Allah,saat2 ini Kau uji aku.aku redha YaAllah,,tapi Ya Allah Kau bantulah aku,aku tengah exam ni, beri aku kekuatan,aku menangis je..Dan masa tu aku tengah baca surah Al Baqarah,ayat 286
Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya.
lagilah aku menangis.Anda rasa kebetulan ?? kakak aku kat mesir selalu pesan kat aku Ayat nih.tu yang aku rasa tabah menghadapi sesuatu,,Benarlah!! Alquran itu syifa' u -lin-nas....bila mak aku call.. " okay tak?? macam mana gi exam?? " aku cakap ok je, mak aku tak caye kut..  "ye ke?? sapu minyak,, baca selawat syifa' dan surah al fatihah banyak2 "..dan aku dengan semangat cakap.."ok boss!!,tak da pa lah"..huhu
mak, aku jujur..memang tak da pa.sepanjang aku sakit, ade orang belikan makanan untuk aku, ade orang papah aku gi toilet, ade orang datang tengok aku,,tolong balutkan kaki dan sapu ubat,..Roomate,,thank so much...aku sayang sangat  roomate sem 3..korang memang best! baik! sempoi! mesree!

thanks a lot to Aisyah, Adilah and Aini..
korang memang best!!
dan bila diorang dah balik..aku keseorangan kat bilik..aku clear segala barang dalam bilik.Dan sebelum aku menumpang bilik sebelah,, aku gi setiap bilik korang.saja tengok2,,sume dah clear.hehe..aku betul bersyukur2!! honestly , aku sayang jugak floor aku tu..korang memang baik, concerned sangat..masa roomate aku takde, aku sorang2.roomate sebelah datang. "izzah, mailah duk bilik kami, takde orang ni,dah la kaki sakit.marilah duk sekali " Anet...aku cakap ok!!..sebab aku pun tengah nak clear barang. diorang adalah neighbourmates yang sangat baik =) Bakyah, Roza, Afini, Anet, Niza, Kina, Fina, Syahirah, Farah, Mai..dan sesape yang terlibat....thanks so much..dah last sem, aku nampak sangat ukhwah kami erat..      walaupun sekadar senyum bila tserempak..

Ermm tak lupa pada Solehah Zaaba dan Tengku Khadijah yang sanggup hantarkan bawak beg aku yang berat tu ke Pudu..tunjuk jalan ke sana,,abeskan duit hantar aku..korang macam mak ayah aku pulak haha ^^ really appreciated..Farah Farhani thanks lot jugak sebab angkat beg aku sampai aku naik bas..hehe masa tu mak aku tepon.."ok tak?? camne gi pudu ?angkat beg dengan kaki sakit tu? " aku cakap ok2 aja!!

# Apa yang aku dapat??ye..bukan saja2 Allah bagi ujian tu.Bukan saja2 Allah menguji kamu. Allah mahu tunjukkan siapa sebenarnya yang bersama kita di saat susah senang,kerana di situ keikhlasan dan kejujuran sebuah perkenalan, sebuah persahabatan dapat dinilai, mampu dirungkai malah teruji sebuah pengorbanan walau sebesar zarah.... hari ni aku mula percaya quotes nih 

Anda mahu bersahabat?Mahu cari kawan? Mahu berteman? Nah! Carilah yang ini....

Jujurnya, aku menangis sepanjang dalam bas.menangis KERANA ALLAH MENDIDIKKU DENGAN CARA BEGINI..benarlah Ujian Itu Tarbiyyah,, bersyukur ditemukan orang2 seperti anda..meski aku taklah sempurna mana membuat kebaikan,,percayalah!!  WHAT U GIVE, U GET BACK!.. malah tak semestinya dalam bentuk yang anda memberi,,Ia mungkin dalam bentuk lain anda akan rasai..
Percayalah! Allah takkan membebankan hambaNya dengan sesuatu melainkan Dia tahu kita mampu untuk menghadapinya! Allah pasti kurniakan jalan,, kurniakan orang2 sekeliling untuk membantu mu.. atau apa sahaja di sekitarmu sebagai jalan keluarnya..yang penting kita ada usaha dan kesungguhan,,ada doa,,ada percaya,,ada berserah..but THE MOST POWERFUL IS DU'A...DOA>>DOA>> DOA!!..berdoalah..dan terus berdoa..kerana DIA dekat,,Dia rindukan rintihan Hamba2Nya yang menyerah HANYA PADA DIA!!


.........................................................................................................
p/s: lepas aku jatuh tu,memang aku jumpa flamingo malaysia... hehe nah snap pic..tp deme lari 
bila kami datang,,takut kat manusia ke kat aku?? @_@

nampak kaler putih tu?? nak kata bangau besar pulak,,
entah le
 .......................................
thanks All my Friends
thanks Ya Allah..doakan aku cepat sembuh..ameen.
~may Allah bless