Seinfiniti cinta seorang ibu~

Semalam ku lihat wajah sayu itu
Tersenyum dengan sejuta rasa
Hanya dia tahu Lautan ujian yang dirasa
Bukan alasan untuk diam membeku
Segalanya demi kami,anak anak

Ibu,
Ia cinta tidak bertepi
Kasih yang tiada penghujung
Kalau dikira dugaannya
Aku juga hampir terduduk
Mampukah aku?
Tapi ibu di situ masih
Dengan sebuah ketabahan tanpa bandingan

Bukan mudah membina sebuah percaya
Sebuah keyakinan seorang hamba
Dengan ujian yang tidak bertitik
Tapi ibu lebih senyum dari aku
Yang menangis untuk ujian biasa biasa

Ibu
Setitik air mata walau sekali
Tak pernah diterjemah
Hanya ditafsirkan dengan senyuman
Walau sedikit keluhan
Hatta rintihan seorang wanita
Sendiri melalui duri duri kehidupan
Tiada berteman
Bagaimana ibu?
Khabarkan aku kekuatanmu
ALLAH ada.
Singkat tapi mendalam
Anak anak,demi mereka

Meski kadang pedih di ulu hati
Disimpan dan ditahan
Demi sebuah bahagia
Jika ditanya Erti sebuah ketabahan
Mahu saja aku bercerita
Rentetan hidup ibu
Menyusuri kehidupan sendiri
Berbekalkan Yang Esa
Ya,hanya Dia

Dan semalam juga
Aku merintih dengan ujian kecil kecil
Ibu memujuk dengan sabar
Mendengar butiran pedihku
Yang mana kalau dihisab
Seribu kali ganda ujian buat ibu

ummi sayang :)















Ibu,
Lemahnya aku di sini
Ibarat langit dan bumi
Kisahmu dan kisahku
Tapi kau menterjemahkan
Dengan cinta seorang ibu
Dan patuh seorang hamba

Aku? Terjemahkan dengan apa?
Duhai ibu, Untuk sebuah cintamu
Aku mendoakan sebuah ketabahan buatmu
Sebuah kasih yang mekar sepanjang masa
Sebuah kekuatan yang berbisa
Sebuah redha Allah yang membawamu
Ke syurga Nya
Sebuah kehidupan yang penuh keberkatan
Kerana lewat percayamu
Pada maktubnya tulisan kehidupan

Semoga cintamu dipandang oleh Allah !!
May Allah bless you forever.
Shower His rahmah forever.
Amin ya Allah~


Bila DIA menegur

Sekarang Ramadhan.  Ya, sekali lagi ramadhan di bumi uia.

Rasa kosong? Entah, ya atau tidak.

Malas mahu menjawab.



Namun, jauh di sudut hati. Ada tangisan yang pilu. Terasa makin jauh dari Dia.

Apa yang tidak kena juga tidak tahu. Yang pasti jiwa sedang menangis. Minta diisi suatu peringatan. Suatu teguran. Suatu nasihat.

Hati semakin beku. Mendengar surat cintaNya dan dialunkan pun, payah mengalirkan air mata.

Sendu. Kelu. Semenjak bila hati menjadi keras dan beku sebegini??

Patutlah berjuta masalah menimpa. Dan menangis sendiri. Tidak tahu pada siapa perlu dileraikan segala kekusutan.

Terlupa. Bukankah ada Dia? Bukankah Dia setia menunggu? Bicara kalimat seorang hamba? Mengadu dan merintih padaNya?

Kerana hati semakin beku, terlupa teguranNya yang berkali. Bisikan jahat dan nafsu emosi mengatasi dari akal yang terarah ke Dia.

Apa jadi hatimu sehingga jadi sebegini rupa?

 Membelek-belek surat cintaNya sebentar selepas mendengar tangisan syeikh Rifai dalam Surah alfajr.Allah..menangis pun susah, inikan sambil membaca kalamNya. itupun minda melayang entah ke mana.

Kekosongan yang tidak terisi. Hati yang terhiris tidak diubati, malah makin parah.

Sendu lagi.

Hai jiwa yang tenang! kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas lagi diridhai; lalu masuklah ke dalam jemaah hamba-hamba-Ku, dan masuklah ke dalam syurga-Ku  
(al-Fajr [89]: 27-30).

papp!

Sentap.

"Orang yang dekat dengan Allah takkan stress" kata dia.

Sentapp lagi. 

Aduhh jauhnya dariNya.

Tenangkah jiwa ini? 

Indeed, who else anybody control our emotion,our stress, our thought, our mind.
 the answer is it is up to you !! Not he she or even them. but YOU !

Ketahuilah, Dia tidak pernah meninggalkan mu di saat kau menangis tersadai di tepi pintu. Di saat kau rasa dunia seakan menghempapmu dengan batu. Di saat kau rasa semua menuding jari kepadamu. Di saat kau rasa segala-galanya tidak berguna lagi. Di saat kau rasa berat untuk melangkah ke depan dan asyik tersadung bila memulakannya. Di saat kau rasa terasing dalam bumi sendiri. DAN di saat kau rasa kau seperti si kulit siput, ditinggalkan air laut tanpa khabar berita, malah tidak pernah berusaha membawamu pulang, kau menangis sendiri mengenangkan betapa sejuta derita kau bakal tempuhi sendiri. Kau tersendu sendiri di pasir putih.... Ketahuilah DIA ada mendengar serumu.

Mari tadah tangan. Mari sujud padanya. Mari memohon padaNya. Mari kemari luahkan segalanya padaNya. DIA menunggumu. percayalah !







Cerpen : ADIK - sebuah memori


"Adik
Perjalanan hidupnya 
Bukan mudah
Meniti dunia tanpa ayah
Kadang buat dirinya lemah
Kadang buat jiwanya resah
Terduduk sepi menekur mimpi

Namun 
Di sebalik ranjaunya hidup
Janji Allah mekar
Untuk sang yatim terpilih
Tanpa ayah
Buat dia mengenal Maha Gagah
Allahu Rabbul Jalil"

Memori

Adik termenung di tangga. Sayup-sayup kedengaran takbir raya di surau berdekatan rumah. Tapi bukan raya puasa, raya korban. Lembu dan kerbau bakal dikorbankan sebentar lagi. Baju melayu adik sudah lama siap dibutangkan. Sebentar lagi, umat islam bakal menunaikan solat sunat hari raya. Menunggu abang bersiap membuatkan adik termenung seketika.

Bulan lepas, ya, kisah bulan lepas yang terasa cepat berlalu tetapi berbekas di hati adik yang baru menjejak sembilan tahun. Ia petang asar yang redup, angin sepoi-sepoi bahasa dengan jeritan kanak-kanak di padang. Adik juga kanak-kanak itu. Mengejar bola dengan pelbagai gaya. Langsung adik tidak peduli apa sahaja yang terjadi. Yang pasti, gol mesti dimiliki satu. Tadi, usai mengunyah sekeping roti berinti kaya yang disapu ayah, adik terus berlari ke padang. Dalam keseronokan dan hilai tawa mereka mengejar bola, adik nampak abang berlari-lari tanpa berkasut.

"Eh, kenapa abang?!" Adik menjerit mengejar abang dari belakang. Abang berlari-lari anak ke rumah jiran sebelah. Tercungap-cungap memohon bantuan jiran, Tok Aji.

" Abang, kenapa ni??!" Adik benar-benar keliru. Kawan-kawan bola terpinga-pinga melihat adik cemas mengejar abang.

"Ayah,ayah sakit!! " balas abang.

Adik belari pulang ke rumah. Membisu dan buntu. Terlihat ayah terbaring atas ribaan abang. Adik betul-betul tidak mengerti apa. Tok Aji memegang nadi ayah sambil membaca surah dan doa rasanya. Adik tidak pasti. Hanya termenung di situ. Seketika kemudian, bunyi ambulans kedengaran. Ayah diangkat pergi. Adik semakin tidak mengerti. Tetapi, entah mengapa. Ada butir jernih mengalir di pipi.

Ibu hanya tenang. Namun, raut itu punya resah yang hanya ibu mengerti. "Ayah kenapa,bu? "Ibu memeluk adik. "Tak ada apa-apa.Pergi hospital, nanti baliklah. Jom bersiap untuk solat maghrib." Adik hanya menuruti kata ibu. Dan redup petang asar makin memerah. Angin terus bertiup sepoi-sepoi bahasa, tapi bahasanya lebih sedih. Ya benar. Adik rasa suasana bertukar suram. Entah mengapa. Adik masih kecil. Betul tidak mengerti.

Akhirnya, segala sudah terjawab pada esok hari. Ayah pergi meninggalkan kami sekeluarga. Adik hanya menangis. Duduk di birai katil ayah yang terbaring. Dari semalam adik tidak menjamah hatta sebutir nasi kerana adik benar-benar buntu. Semuanya sekelip mata. Mata terus berair walau diseka berkali-kali.


***


Ia suatu kisah pahit yang punya makna sendiri. Kata abang, usah ditanya mengapa, usah dipertikaikan kenapa. Allah Al-Alim Maha mengetahui kisah hidup manusia. Tetapi adik tidak boleh lupa. Petang asar yang riang di meja makan. Menikmati roti berinti kaya yang disapu ayah bersama teh o kegemaran ayah. Masih terngiang-ngiang suara ayah meminta teh.

"Syayy (teh dalam bahasa arab) mana syayy? "

Dan usai makan.

"Alhamdulillah, khalas (sudah habis dalam bahasa arab)"

Ya, ia petang yang sangat riang. Tetapi, sekejap sahaja Allah menarik suatu nikmat. Segalanya sekelip mata. Pasti punya hikmah yang besar, kata abang lagi.

Dan sehingga hari ini, adik tidak boleh lupa, angin sepoi-sepoi dengan bahasa sedih dan petang yang suram. Raya Korban tahun ini punya cerita sendiri. Ramai tetamu hadir bertanya khabar dan menziarahi kami sekeluarga terutama ibu. Tabah wajah ibu, tapi dalam hatinya hanya Allah yang tahu. Meskipun adik masih kecil, tapi adik tahu apa itu erti sedih dan gembira.

Hari ini, adik cuba mengerti lagi. Sekalipun terasa sakit untuk memahami. Adik sentiasa cuba. Adik memandang padang sepi. Padang tempat adik bermain ketika ayah sakit. "Adik ! Jom cepat!" Abang melaung dari jauh. Adik berlari meninggalkan buaian.

Buaian terayung-ayung perlahan ditinggal adik. Segalanya punya cerita tersendiri. 
Semoga ayah berbahagia di sana.

- bersambung..

# salam ramdhan Al mubarak 1434.













duit oh duit


Semenjak masuk degree ni, duit tu macam sekelip mata je habis. Beza betul duk matrik, tak rasa cepat sangat melayang duit. Al maklumlah dah bawah yayasan, tak kanlah nak minta minta lagi duit kat family. Tapi kalo dah nak bagi, sebesen ku tadahkan.

kadang kadang konfius jugak, apesal lah cepat sangat habis duit. Baru terasa, betapa peningnya kepala nak manage and budget money ni. Baru terasa pentingnya berjimat.

Bak kata orang besar periuk, besarlah keraknya. Kalau tak nak pegang kata kata tu boleh tak? Semakin besar periuk semakin sikit makan nasi. Boleh kurusss. haha #

Allahurabbi, itmainnil qalb ! !



Dalam hidup ini, ada rasa yang terpaksa dilepaskan meski pahit. Kadang-kadang tersembunyi sesuatu yang tak diketahui dari mana, tak pasti bila kewujudannya. Lalu, terbiar parah di suatu sudut. Mahu diubati, tapi entah bagaimana. Namun, hakikat yang terpaksa dijaga. Biarkan ia lepas bersama angin pengorbanan. Ya, rasa itu sangat sakit. Menusuk kalbu, mencengkam rasa, pedih tidak terkata. Hanya Allah swt yang mengetahui. Tetapi, mungkin pengorbanan rasa itu ada hikmah yang tersembunyi. Mana mungkin, DIA Al-Khaliq merancang sesuatu tanpa sebab.

Jauh di sudut hati, diri percaya pasti punya hikmah, pasti punya sebab. Tetapi memerlukan suatu yang lebih kukuh untuk dihadam dan menidakkan godaan nafsu yang tidak pernah putus. Perlukan suatu khabar yang benar, hakikat seorang insan.

Hanya kerana meniti hidup, bukan indah khabar dari rupa, bukan enjoy life semata. Besar lagi nilai kehidupan sebenarnya. Lalu, hati hanya minta satu. Penjelasan. Penerangan. Perkhabaran. Agar jauh di sudut hati, ketenangan menjengah, keresahan berlari jauh, kekuatan dan keyakinan muncul menghakis segala keraguan.

Kerana, ketahuilah. Diri ini manusia. Akal dan minda kadang-kadang bergolak mengikut arah angin arus dunia bukan arah petunjukNya. Maka, mata mula merah, kepala mula pusing, memikirkan hakikat suatu perkara, mengharapkan suatu perkhabaran indah agar tiada lagi duka. Agar tiada lagi resah di hujung senja. Tiada lagi ragu di tabir jiwa.

Khabarkan padaku, jelaskan padaku, damaikan jiwaku. Jangan biarkan diri ini dengan persangkaan bisu. Jangan biarkan diri dengan rasa yang buntu. Jangan biarkan jiwa masih dengan sedih keliru. Lepaskan diri dari cengkaman minda dan bisikan yang menyeksa. Sendu malam siang, sepi yang tergusris, lantaran tiada yang peduli.

Tolonglah,tolonglah,tolonglah. Tarik kuat tanganku ke atas agar tidak tersadung ke lembah kejahilan.
Khabarkan, jelaskan, perbetulkan, agar aku mengerti hikmahnya.



Tolonglah aku,

Allahurabbi dan sahabat-sahabat sekalian.


mp3 hang

hari ni jadi engineer lagi. kalah abang, haha.

mp3 rosak, hang tetiba, panic. Apa nak buat? tak tau. Sebab tak pernah jadi.

buka google, find manual philips mp3. Alhamdulillah.

Sape yang pakai mp3 philips, kalau hang; jangan panic, relax first. Cuba ceck kat belakang mp3, ade lubang kecik, cucuk dengan pin dalam 3 sec atau sampai mp3 shut down. Itu adalah butang reset sebenarnya.

Ok, lepas tu. Dah padam, on balik, ceck sikit2. Dan sila install or defragment file. Easy right?

Hari tu, desktop laptop gelap, black everything, tp tak ganggu mana2 software.

Guane nak buat? Tanya abang, die busy. Akhirnya aku yang ganti die jadi engineer software. Kui kui.

Search google, bla bla bla. Buka sana sini, Install, reinstall, remove.

Akhirnya, desktop dah keluar pic window.

Kesimpulan, belajar buat sendiri dulu sebelum tanya orang. We are born to achieve :)

kinda dikriminasi #

Kadang kadang hairan, kenapa ye? Kenapa ada diskriminasi sesama Muslim. Muslim sendiri fobism dengan muslim. kenapa ye? Kenapa mesti meletakkan orang yang bertudung labuh mesti sekian sekian, tak boleh sekian sekian. Kalau bertudung pendek, boleh sekian sekian, ok sekian sekian.

# sekian, macam sekinchan pulakk.

Kalau pakai labuh2 je, mesti ustazah or ustaz, mesti ambil kos agama. Kalau nak pegang jawatan, mesti pegang biro dakwah je, tak sesuai biro2 elit ni. Eh bosanlah diskriminasi macam ni. Siapa yang menciptakan? Orang Melayu lah. Dah lama benda ni berpupuk dalam minda masyarakat Melayu. Dan dah lama rimas dengan dikriminasi macam ni. Kenapa perlu wujud? Sikap orang Melayu sendiri yang phobism dengan Islam. Tidak semua, sesetengah orang.



Tetapi, bila ya kita nak keluar dari kelompok kuno ni? Jawapannya, selagi pemimipin tidak baik, masakan rakyat akan jadi baik? Jikalau pemimpin pun sibuk dengan nasionalis, menjunjung keris ke langit, masakan kita akan terbuka dari ruang yang kolot ini?

Saya benar benar sudah bosan dengan diskriminasi ini. Bertudung labuh dan berbaju longgar, insan2 ini punya nilai dan integriti sendiri. Malu nya bukan malu segan tidak bertempat, malunya sebagai muslim yang taat. Tetapi, berani dan tegas dalam kebenaran. Punya nilai tersendiri untuk memimpin ummat. Selagi masyarakat kita tidak meletakkan bahawa, ulama'-ulama' juga boleh jadi pemimpin untuk pengurusan dunia dan akhirat, maka selagi itulah minda dan hala tuju masyarakat Melayu kita jauh terkebelakang meninggalkan bangsa bangsa lain yang maju kerana disiplin dan system belief yang tinggi.

Kita? Jauh, malah sangat jauh terkebelakang jika terus dengan minda sempit sebegini.

 # melepaskan yang terbuku di hati. Btw, my heritance is from Thailanese  ^^

0047
uni's study table

What we have do ?


Semalaman menelaah pelajaran, subjek yang sama, hampir menangis kerana tak faham2  jugak. berulang-ulang baca,buat latihan. stop study, termenung sekejap. Teringat saat2 mendapat result spm dulu.sebenarnya malas nak ingat, tapi teringat jugak. Saat dua bulan tak menjejak bilik, tidur di surau semata mata untuk senang bangun study dan bertahajud, study grup? study sendiri je, cuma beramai2 best sikit. jadi geng surau, ohsem !teringat semua geng surau. Last before habis spm, basuh surau :) sebab jadi imigran kat situ. Akhirnya result spm keluar, tak percaya naik pentas dengan muka blur... dan its end, sekarang kat Uni. So? nak bagitau duk kat U tak sama duk kat sekolah.

macam mana aku nak katakan? Aku mungkin boleh beralasan, tiada basic subject core, tapi subject lain tu sama je . apesal tak skor? ok malas nak jawab, aku menyampah soalan tu? jiwa yang kedua ni suka bertanya. di sebalik kesedihan aku, Allah tak biarkan. Allah Maha Pemurah, Dia bagi aku scholarship + Yayasan. Sebab tu bila aku nak menyalahkan takdir (ni evil jahat bisik2), aku akan berkata "ape masalahnya, kau dpt scholar, yayasan lagi. Sesen pun ko ta pakai duit family".kbai. aku bukan nak bangga ke hapa, tapi aku fight ngn bisikan jahat ni. tapi2, evil terus berbisik, jahatnya kau !! kenapa lah kau tak ambik subjek agama? senang skor. Bakpe lah ko duk kat U hebat2, nila jadinya, eh dahlah, kalo tak boleh buat, berhenti belajar, duk umah. buat malu je dulu sekolah budak pandai, skrg? umpph ko tengok kawan2 ko yang fight sekolah dulu, semua still pandai2 lagi. ko je.tula. dulu amek science tak nak.ko otak science sebenarnya, bukan fakta bagai semua ni...... tuutttt wargghh !! benci betul, syuh2.

Ok, benda yang sama berulang2. fight the evil. pergi usrah, masuk team dakwah, baca Alquran, just go on study, lantaklah orang lain pandai ke hapa ke, malas nak fikir. janji aku belajar. Pada aku, aku memang tak suka orang cakap camni " weh, jeles lah kat si B tu pandai gile. Exam 4flat kut. jawapan die bersih suci murni, takde comot2 macam kita" or " bestnya kalau aku jadi macam die, pandai serata alam, semua subjek skor ". Ok, jawapan paling standard aku. " SO? " . Aku semenjak sekolah dulu memang bukan typo suka banding2 markah ngan orang, tak de keje apa. Mak aku pun relaks je bila result aku toink2. Mak kata yang penting belajar, nak bidang apa, pilih sendiri, asalkan agama jaga and tak lupa menuntut ilmu agama. yang penting lagi, bidang tu boleh tolong ISLAM. best tak mak aku? yelah, mgkin mak orang lain, paksa anak jadi doc, amek phd, result wajibbb mantap. anyway, aku mghormati lah. tapi plisss, jangan le mengcompare 2 diri tu dengan manusia lain, if only if mengkompare tu membantu korang takpelah, ni tak< cakap macam nak menangis je, dengan muka mendung nya even tak hujan pun. cuba positif sikit. "Aku nak jadi diri sendiri ! Aku nak ubah strategi belajar ! Aku nak target pointer tinggi ! tapi urusan aku berusaha sungguh2 tak dapat skrang, dpt nanti. Tak dapat kat dunia, dapat kat akhirat ! " haaaa orang camni aku LIKE sejuta kali (Y).




Sebenarnya aku bukan apa, tapi aku masih teringat zaman2 kegemilangan aku. cehh, muntah hijau. tak de gemilang sangat la kan, sebenarnya nak bagitau kepada bakal2 graduan universiti. Jangan ingat kalau kat sekolah, kat Uni best student jugak, sebab kat uni ni kita bakal compete dengan beribu lagi budak2 pandai seluruh Malaysia, and tak lupa seluruh Dunia. International *eh. Kalau tanya balik, memang kebanyakan mereka2 ni, best student, Spm memang berabuk ar straight A. Lain la aku,huuuu. Aku tak pernah pun expect uni = sekolah. Tambah2 aku amek kos yang takde basic pun, main aci redah je. Aci redah pun Allah bantu aku. Sebab satu je aku selalu ingat, dalam dunia ini tak pernah ade istilah kebetulan. Kebetulan tu ayat Darwinisme je, aku Muslim, aku believe HIS DESTINY. Jadi itu sebab kuat aku Keep Going till Today, kalo tak memang dah terjun sawah. Lagipun Allah takkan pernah silap dengan takdir kita, bila mana kita berusaha menjadi hamba yang taat kepada Allah.

''If Allah brings you to it, He will brings you through it''

Zaman dulu2, tak dinafikan ada la perasan bajet hebat. Aku rasa tu normal kut zaman2 sekolah dulu bile korang ni atlet ke, jaguh sekolah ke, best student tiap kali exam ke. Tapi bukan maksud aku perasaan bajet hebat ni mesti ada, cuma nak kata the normality. Dan pada suatu hari, kerana menyampah dengan perasanbajethebat tu, aku kata kat diri " kan bagus Allah tak bagi aku hebat, takde lah aku nak bangga2, Biar jadi humble lagi bagus. Uwais Alqarni tu tak terkenal langsung kat dunia, tapi terkenal kat akhirat". Dan hari ini terputar lain pulak.Aiissy,jahat betul evil ni. Sebab benda paling sakit sangat2, sekolah dulu, setiap kali exam, orang akan tengok result kat satu kertas report. dan kertas tu ade markah semua classmate. Weh, Iz dapat bape markah? weh Iz dapat no brp? weh markah die lagi tinggi dari Iz la. dan bila ade exam aku tak dapat no elok, ade orang complain, alah Iz tu bukan pandai sangat (ok, so???). Dan tak lupa jugak ade la manusia2 yang perli aku. ceee budak pandai or alah, kalau pandai tapi tak aktif koku nak buat ape. bukan boleh masuk U......tuuttt wargghhh. well,well, well, aku dah maafkan mereka2 ni, Sebab aku tau, tu zaman2 budak2 tak cukup umur, tak matang, tak boleh pikiaq dengan baik dan bermacamlah kesangkaan baik aku. even aku tak pernah kaco diorang, aku baik hape * uhuk uhuk. Aku memang menyampah moment tu, tambah2 bila cikgu tegur result aku tak brp ok, satu kelas tengok. Ceh sebuk je. Cikgu takpe haha. Tu la stail belajar aku memang tak secantik kawan2 yang lain, Main redah je, suka buat aktiviti sendiri, belajar sampai kepala terhantuk kat meja, tidur kat kelas sampai tersengguk2 (sebab tahan ngantuk), tak de lah istilah study smart bagai macam orang lain. Bila orang tanya, apa petua belajar?  jaga hubungan dengan Allah dan guru. Belajar je sungguh2, dah tak boleh nak skor, nak buat camne. Tu jela petua petui aku, tak hebat kan? Yelah aku taklah sestandard orang lain haha.

Apepun aku nak komen sikit kepada pendidik, pengajar, pencikgu, pensyarah dan bakal-bakal mereka  memandangkan aku pernah jadi cikgu and tutor. Jadi pemberi ilmu kepada orang lain kena ingat, ilmu tu bukan milik kita. Allah jadikan kita orang tengah untuk sampaikan ilmu, sebab tu pemberi ilmu ni senang masuk syurga dengab syarat IKHLAS. Ikhlas kah kita bila menyampaikan ilmu?? ceck la sendiri. Apa yang aku perhatikan, pemberi ilmu tak boleh cepat nak marah bila ada anak didik lambat pick up, tak faham, kena explen banyak kali. tak kiralah budak U , pra, sek rendah, menengah, its better budak2 tanya dari budak2 yang tak faham. buat tak tau. Kenapa kena marah2, kenapa kena mengamuk? anak didik tu bertanya, bukan bermalasan. Pemberi ilmu tak sepatutnya expect bebudak Uni or sekolah sbp sekalipun otak bergeliga macam Scholars dulu, or otak geliga macam dia. Jangan expect seorang budak yang paling excellent dalam kelas akan sama dengan berbelas-belas kwan2 die yang lain. tak mungkin ade cas2 kepandaian, haha. Jadi fahamilah situasi ini, ingatlah kita pemberi ilmu. Anak didik bersemangat belajar dah cukup bagus, kenapa perlu marah2 bila diorang tak skor? Unless diaorang memang pemalas tahap giga nak study. Tak dinafikan ade budak malas, cuma bagilah ruang untuk anak didik yang rajin ni untuk belajar. Kenapa payah sangat nak bersabar? kenapa perlu marah2? nak syurga tak? Aku bukan apa, sepanjang jadi tutor aku tengok kadang2 ada budak tu rajin, tapi tak faham2 aku ajar, so, nak marah? kenapa pula, dia dah berusaha! Buanglah sikap2 negatif tu kalau rasa nak jadi pemberi ilmu, kalau rasa tak sesuai better jadi officer, tak  pyh jumpa manusia,tapi bergelut dengan paperwork, gaduh ngan laptop.its better. Aku bagi contoh, mak aku mengajar budak mengaji, ada budak tu, dia ada masalah sindrom sikit. tapi tak pernah miss mengaji Alquran. Mak aku relaks je mengajar benda yang sama hari2, tapi bila dah nak dekat setahun mak ajar, mak cakap dia dah boleh kenal huruf2 jawi sekarang. Berkat kesabaran, kita pemberi ilmu or bakal pemberi ilmu, tak mahukah dapat pahala kesabaran itu? setakat hari ni, aku jumpa pemberi ilmu yamg sangat ikhlas, baik sangat mengajar. Semua orang sayang dia, malah anak didik dia yang tak hebat kat sekoalh or uni dulu, dah jadi hebat pada hari ini. look and see! Jom muhasabah diri. Maaf sangat2 jika yang membaca ini pemberi ilmu, niat saya ikhlas untuk kita sama2 perbaiki diri untuk kebaikan ummah dan generasi akan datang.

Konklusinya (*macam esei pulak buat sesi luahan nih), aku nih bukan lah typo budak pandai sesangat sepanjang zaman. Kalau dah pandai, buat ape kita duk belajar kat uni sekarang? baik jadi prof terus, sebab kita tahu ni jalan menuntut ilmu yang ada.so, aku try the best and perform yang terbaik kat uni ni. Aku berharap takde pemberi ilmu yang rasa nak fire aku, Kerana sesungguhnya aku adalah penuntut seperti orang lain. Datang ke sini untuk menuntut ilmu, kalau aku lambat nak faham, tu normal lah. Kerana aku sentiasa berusaha memperbaiki diri. Nak tanya, sape yamg duk kat Uni tapi tak nak berjaya? Sapa yang duk kat uni tak nak skor 4 flat? Semua nak tapi setiap orang dah Allah kata rezeki dia sekian2, nak buat camna? jangan marah tapi bagi semangat ya, wahai pemberi ilmu. Makanya, aku adalah hamba Allah yang sedang menuntut ilmu, di samping menunaikan tanggungjawab khalifah akan berusaha dengan bersungguh-sungguh dalam menuntut ilmu. Andai itu sahaja rezeki aku, aku redha dan andai sebanyak banyak itu rezeki aku, juga aku redha. Kerana hakikatnya, aku mahu ulang, aku memang biasa2 sahaja semenjak dahulu kala. Setiap kali aku dapat result elok ke tak elok, aku tak pernah rasa itu usaha aku. Apa sangat usaha aku? entah, ciput sesangat. Kebenaran, itu rezeki aku. Allah yang Maha Pemberi Rezeki dah tetapkan itu rezeki aku. Bukan sebab aku pandai, study etc.(belajar itu wasilah saja). Alhamdulillah, sungguh! saat ini aku bersyukur sangat2 padaNYa. Ya Allah, jauhkan aku dari bersikap kufur atas nikmatMu. Untuk kesekian kali, aku akan terus berusaha bersungguh2, dan memperbaiki kekurangan yang ada. Hasilnya Leave it To HIM !

Nah ! buat pemberi semangat !

" Jangan letak usaha kita sebagai alat atau jalan untuk mencapai hasil kejayaan, tapi jadikan usaha kita yang bersungguh-sungguh itu bukti TAWAKKAL kita kepada Allah"


Yang paling penting dalam hidup kita ialah "What we have do" kerana ini sudut pandang akhirat, bukan "What we have" kerana ini sudut pandang dunia. 



Be Grateful, Be Content on What you have :)



1214, Uni's meja study~





poem . .



Love, always comes as a surprise
You don't need to close your eyes
'Cause soon you'll recognize
Its colors

Life, well it always has a twist
Something new that can't be missed
And you know I can't resist
This feeling

I used to feel so....
I thought all hope had flown
Just a dreamer on my own
And I know

Life's complicated
But we have to try
To find our own future
With you at my side

We can all work together
To build something new
I know you can see it
Let's make it come true

Time, well it passes by so fast
We must make each moment last
And treasure each and
Every feeling

Friends, are what make it all worthwhile
Just try and show a little style
And life can put a smile
On your face

Don't, ever give up on your dreams
As hard as things may seem
We can win through in the end
Believe me

Fears and illusion
To die may be caused
But things can still change
The future at last

Can be held in our hands
And out of the blue
With friends on our side
To have the endings come true.

Ralat : ni sebenarnye bukan poem, dari satu lagu 'love always come true'
          tapi mungkin lyric die best and macam poem, ada dalam movie madagascar 3

# oh, ya. selamat ber'blackout'  :p

begitulah kebenaran selalu dilayan



Semenjak midterm exam yang baru berlalu, segalanya bizi. Menulis, mencoret sudah tiada masa. tapi hari ini, labor day. mungkin bercuti sekali . #hakikat ade discusion sebentar lagi. Alhamdulillah, result midterm tak superb,tak teruk tapi moderate  dan tahap yang baik :) . Buka fb pagi2 ni sekadar untuk tahu news update, update pru, update apa saja lah. 

Buka e paper media massa punya, banyak korup. Berita palsu, berita tipu, bias, tak telus. Tired of all this, serious ! akhirnya buka fb, ada kebenaran di sebalik onar di media massa . Dan BEGITULAH KEBENARAN SELALU DILAYAN ! kenapa? mengapa? terus tertanya. tak perlu ditanya, teringat perjuangan Rasulullah SAW dan para anbiya'. Bukan bawa kejahatan, bukan buat kerosakan tetapi dengan qudwah dan dakwah berhikmah.Tapi ditolak mentah2 malah dihina, diusir, dipulaukan dan sebagainya.

Sedih, penat, mendung, berdoa. Ya Allah, aku mohon semoga Kau tsabatkan hati pejuang2 agamaMu. Amin. Perkara paling aku sedih dalam fatrah PRU, ketidaktelusan Malaysia dalam SPR. eh cakap pasal politik? Biarlah, aku hidup pada hari ini kerana bakal menuju masa depan. Aku berada hari ini kerana bakal menerajui negara akan datang. weh, orang2 hari ini akan meninggalkan dunia, takkan nak suruh zombie diorang menerajui negara. Kitalah ! siapa lagi yang menerajui dan menyumbang utk negara nanti.
Entah apa yang ada dalam hati2 kepimpinan negara sebelum ini, aku mahu luahkan segalanya sobsss :'(

Aku sangat suka belajar sejarah, dan aku suka sangat 22222X suka sejarah, tapi bila pendedahan dibuat banyak onar dan penipuan demi menjaga kepentingan sesetengah pihak.  Ehh ! tolonglah, ini semua agenda freemason dan dilangsaikan melalui perang dunia kedua. Akhirnya negara dijajah dilepaskan, malangnya sistem mereka masih terikat malah corak kehidupan berpaksilan barat, TAPI !masa aku belajar sejarah, tak pernah aku ketahui semua ini. aku tak kisah belajar benda yang penipuan (sebab dengan itu kita akan mencari hujah utk mematahkannya), tapi kenapa aku tak tahu semua sejarah ini ada yang tersirat dan diselindung di belakang. Hari ini aku mahu berkata, kamu straight A spm? kamu ingat kamu hebat sangat? Nilai spm yang hanya diketawakan oleh kuncu2 Barat termasuk *........ aku yang telah meniti kehidupan universiti terasa keperluan sangat2 mendesak untuk aku bersama dengan pejuang2 kebenaran.

KERANA? because im tired of all this. kebenaran yang tidak berani diluahkan ! Dihina, dicucuk hidung. ikut tanpa bantahan? meskipun tahu di pihak yang benar? tak berani, takut hilang punca rezeki? hah! sape yang bagi rezeki? kerajaan? jpa? uni? letak mana ALLAH kat hati tu??? mengimani Allah atau harta benda dunia? 

Umat Islam di syria, palestin, Rohingya menderita meminta bantuan umat ISLAM, tapi apa yang boleh buat? derma, demo. lagi? lagi? Tolonglah daulah perlu ditegakkan, tolonglah khilafah perlu ditegakkan. Aku sudah cukup menangis, esok menangis lagi dan lagi bila melihat umat Islam di seluruh dunia terus dihina dan tersiksa, YA ALLAH, jadikan kami antara panji2 agamaMU, yang berjuang demi kebenaran, demi menegakkan kalimahMU amiin. Dan perkara paling dekat dengan hatiku, apabila ada mahasiswa meluahkan apabila dia di pihak opponent kerajaan, bergerak kerja, bertungkus lumus mengajak perkara baik dan bertugas membantu utk di luar, tahu apa jadi? sekuriti call dia, bagi amaran ! tau tak student yang berdating, keluar makan ramai2 campur2 dengan lelaki..menunggu sekuriti, uissh boleh kering badan, tak muncul2. Weh kat uitm tu siap buat persatuan lagi, takde pun kena ban, buat usrah sikit dah kena ban ! tahu tak? ape ni kata demokrasi? apa ni kata dah takde AUKU?

kenapa pihak kerajaan berkempen dalam media massa, di universiti,media elektronik, pihak berkuasa tersenyum memberi green light. Tapi pihak opponent buat macam tu kena ban?

Hei, kata demokrasi ! kata dah takda AUKU !

Terasa **** belajar sejarah negara berperlemabagaan ketika dahulu. kerana in fact tak amal pun kat negara. kalau aku ambil kos Laws mungkin aku  mengamuk kut. Ingat tak kes prof Aziz Bari, kerana dia mengatakan kebenaran, yet he is expert in govt politic. Kena ban ! ape ni?

where's justice ???

Apa lagi yang keras di hati untuk menerima? kembali kepada manusia yang ditutup hatinya 


"Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk isi neraka Jahannam kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakan untuk memahami [ayat-ayat Allah] dan mereka mempunyai mata [tetapi] tidak dipergunakan untuk melihat [tanda-tanda kekuasaan Allah] dan mereka mempunyai telinga [tetapi] tidak dipergunakan untuk mendengar [ayat-ayat Allah]. Mereka itu seperti binatang ternakan, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai." ~ Al-A'raaf : 179.


Dan begitulah kebenaran selalu dilayan ~

apa pun, yakinilah. Urusan kita berusaha, Allah akan sempurnakan agama ini. Tunggulah balsan Allah wahai pengkorupsi's . Cepat atau lambat urusan DIA.

jom bantu Islam

#selamat mengundi. InI KaLilAh !!






Road to Midterm MGT


Woshh banyak benda kena baca.huhu ok memandangkan aku ni sejenis manusia yang suka mempraktik ilmu rather than membaca utk exam smpe pengsan. so nak share sket la

subjek MGT memang best, learn how to be a good manager, ok dalam fatrah in making decision, aku buat la analisa sikit. ade test kat belakang buku tu. hehe,, Ade 4 jenis personal decision style.
  1. Directive style- manager typo ni malas pikir banyak2, simple and clear-cut. just follow the rule and prosedur. selalunya manager yang macam ni kira hebatla..uncontrolled, idea sendiri boleh pakai. yelah rational and efisien.
  2. Analytical style- manager yang ni suka data yang kompleks, cukup maklumat, buat somthg mesti berobjektif, jelas dan tepat. kalau boleh decision yang dibuat is the best possible decision. tapi takdela dia pikir sorang. dah habis research gather decision masing2 and chose best decision.
  3. Conceptual style- manager ni suka broad amount of information, tapi ia tak sama dgn analytical. Analytical lebih mengkaji and observe, manager ni lebih socialable, terima apa saja alternatives untuk setiap masalah. Suka perbincangan dua hala dari mengkaji. jadi hasilnya, problem solve in creatively.
  4. Behavioral style- manager is having a deep concern to individual, Ha, tu akula tu. manager ni cakap kat orang one-to-one, u stand the feeling, consider effect kalu decision ni jadi. manager ni selalunya fikirkan kepentingan orang lain dulu, dan buat satu decision yang boleh bntu orang lain achieve goal.
# setelah dibuat analisa, maka aku adalah analytical and behavioral. Sebenanye tak taulah sejauh mana analytical aku ni.. tapi behavioral tu betul la. cuma, aku kalu wat kputusan apa2 suka berbalik pada apa objektif kita? apa yang kita nak? cee mcm bos pulak kn..hehe Aku nih kekadang cepat kesian kat orang, tak boleh tengok orang susah sebab cara aku.. haiissh payah gak jadi leader kalo camni. Tak tegas kan? ape2 pun aku still dalam antara 4 tu..?

anda yang mana? tak semestinya pernah pegang jawatan tinggi2 dalam society, baru boleh kenal diri. cuba ceck diri kita masa group project, bila hanging out ngn kawan2..and etc.

ok, selamat berexam midterm :)


postmodernism, secularism dan materialism

POSTMODERNISM (PM)

There's a story about postmodernism. Not many people know about this. PM is introduced when people start to hate modernism. What is modernism? Modernism is known after dark age where renaissance began in Europe. Modernism full of rule, ethnics, and cultural or even hierarchy. Not at all can accept all those rubbish things to them. so PM is a trend to shift modern paradigm to a new paradigm. People want the true justice. So, they reject any worldviews or explanation of reality. In brief, let me do what i want to ! No more obstacles ! No one can judge me ! All knowledge are ironies! Maybe picture below could give a brief example.


There are 7 principles of PM,
  1. No absolute truth. the absolute truth is nothing at all.
  2. No reality. What we see is not a reality. There are largely things either.
  3. Only simulacrum; speculation and imagination.
  4. Meaningless and valueless
  5. Totally doubt ! everything is doubt.
  6. Multiplicities of truth, cultural and ethnic. means that all is same. everything is freedom.
**Actually, what we can see is why people being like that? why they want PM after they are unsatisfied with modernism? This what would happen when people reject Islamic teachings. In Islam, justice and everything cannot be denied because the rule and regulations are created by our Creator, Allah SWT. Everything is very complete, just and fair, suitable for human. Modernism is full of hierarchy for instance, so people need freedom. Finally, they introduces Pm. But what happen actually? They still unsatisfied, They still cannot get the true happiness. YES, no answering except Islam is the way !

SECULARISM (S)

English word, 'secular' derives from Latin word "saeculum", which meaning >> this world, this present age. Opposed to Religious World. What is S? S is the liberation (pembebasan) of man from religious world. Only towards one thing of any intention. Okay, next the history. S is originates from christian. They do separation between Religious affair of the church and the worldly people. So, totally they would not talking about akhirah. When secularism becomes propaganda, SECULARIZATION is introduces. There are 3 elements components of secularization:
  1. Disenchantment of nature (menyahkan kebiasaan). Freeing religion from its religious way, They thought nature is not divine entity. They give attempt that everything would be done by highly developed of culture's power.
  2. Desacralization of politics. to them,politics is fully worldy humans affairs and without religious value. They do abolition of sacral rule (legitimation) of political power and authority<i really loves this topic>        
  3. Deconsacration (relativization) of values. The disappearance of values in daily life. No longer divine in expression. Do all new evolution of man and history. Man is free to create and change anything while put away any values, as well as you can get it.                                                             

**Make it brief, secular is very dangerous to muslim and Islamic worlds. You know why? when Teacher asks, students, do you like politics? NO, its dirty.All politics and its term is dirty. Yeah, now western people and Muslim enemies are going to make a big party to us ! really? please read the above  statement no 2. In fact, why enemies Of Islam tried hard to nurture this to Muslim world? because they are afraid of unity of muslim. They are afraid of khilafah islamiyyah lied on this world, their success in world war II to separate Muslim world and then fall down khalifah Islamiyyah. Politic is not dirty rather the way of people who not follow what Islam teaches is dirty anyway.So, stop says..im hate politic. Sorry to say, i hate to hear that. its nonsense. you says that you're not a secular person, however you refuse the politic. its Islam can separate from Politics? you say no! then you say you hate politic..LOL!!! Secular also made people say, government cannot involve in religion. You wanna talk about government? please talk only outside the masjid!! HEYYY WHAT A BIG Deal??? its better ulama or scholars are busying in Religion and the ruler or governers are busying in their ways. ONCE Again, HEYYY??? whattt? so, in conclude.... This is what a secularization in our societies. Yess, western people have succeed to influence muslim today..Lets change our mind instead. Islam for everyone, for everything, this world is belongs to Allah. Lets puts Islam lied on this world !

MATERIALISM (M)

Its a theory and ideology. Everything only can seen from physical matters. Physical matters is the only fundamental reality. All beings and manifestation can be explained through matter only. If it is not physical, so it cannot be accepted. For example, Tsunamis is believed that it just natural phenomenon. But in Islamic worldview, Muslim believes ALLAH wanna gives us warnings to all human beings. Maybe lots of sins and maksiat that people have done without anyone to warns them. >> so thats why preaching is compulsory or wajib.
There are also two targets which are theism and dualistic. In western worldview, there's another views that very opposed to Islam. 1) HUMANISM- They believe that people no need God, human could do everything with human's power. e.g Superman, batman.  2) DUALISM- if you see dunya (worldy) so akhirat (hereafter) is not appear, not real.

# This knowledge is from Islamic worldview as I love to share with people outside, some words are from my views **. SO it just a view, not a statement. but, i sort of all that i got from my readings or talk kinda off this topic. 

hope get new knowledge today !


sungguh, saya rindu!

rindu sangat kat rumah. rindu sangat kat adik2. rindu sangat kat kakak. dan paling penting rindu kat mak.. apa yang boleh ubat rindu ni :(  rasa nak menangis bila tengok fb family. nak menangis huu
adik, tengah buat apa kat rumah. akak, tengah memasak ke??

mak, kat sini tak da ikan goreng yang di suka. dah lah tak boleh makan ayam sangat,,allergic tapi orang cafe mana akan faham.sedih lagi..huu. ikan sangat mahal berbanding ayam.

tapi Allah maha pengasih, saya sentiasa ada duit belanja. cuma saya sedih.. saya nak ikan goreng tepung yang mak buat, saya nak udang sambal yang mak ajar haritu. saya nak memasak, saya nak buat kek, saya nak buat puding..biar satu famili boleh makan sama2. saya nak masak sama2 dengan famili.. saya rindu makan besar sama2..masak sama2..

saya rindu nak pegi solat, dengar kuliah kat musolla. saya nak dengar ceramah2 untuk kuatkan semangat saya..saya dah banyak kali terlepas setiap kali ada ceramah perdana. saya rindu nak duk kat padang tu.main2 dengan hanis, kayuh basikal..bawa motor pusing satu kampung..motor pun dah lama tak bawa..tak ingat dah kut :(

saya nak jumpa orang mesir yang baru balik tu. saya nak dapat cenderahati dari sahabat medic di mesir.saya sedihh sangat2 nih.saya nak tengok jubah dan macam2 lagi barang mesir tu.

saya orang paling sedih setakat ni. saya belajar, saya teringat rumah, saya masuk kelas, saya teringat mak dan adik2..tolonglah..nak balik hari ni jugak.


#dah banjir,,uwaaa



terkaku sebentar, disaat saya mengeluh rindu kat rumah, rindu aktiviti dengan keluarga, rindu bagai nak rak kat kampung halaman....................

saya ada sejuta kerja tak siap lagi,societies + studies + program + meeting + discussion.......
homework and assignment still in progress, video kungfu panda untuk subjek management tak tengok lagi, nak start buat lagi la.. dah sedih sangat ,kepala dah tak fokus kerja. tadi abang datang pun boleh refuse camtu je sebab nak siapkan assignment, akhirnya end up assignment + online :( 

walasr' !! masa saya :( apa yang terjadi?

saya di sini bukan saja2, saya belajar kerana terpaksa kah? belajar. nama pun belajar, bukan kolej sebelah rumah.jihad dan perjuangan menuntut ilmu, of coz dengan pengorbanan.maknanya saya ada misi yang perlu selesaikan MISI KHALIFAH adalah ultimate tapi misi STUDENT ni apa kes? kenapa tak sanggup berkorban demi sebuah ilmu yang sangat berharga? kenapa tak buktikan perjuangan dan pengorbanan demi menuntut ilmu?

sia-siakah menyiapkan segala assignment, homework etc?? wahai diri, wahai jiwa, bersabarlah. yang berharga akan dimiliki  selepas mengharungi yang payah.Kuatkan diri ya!!

#lets start sejuta kerja tak siap lagi!!! 

1712, IIUM

Pabila saya ditaklifkan apa yang saya tak mahu ???

Saya tidak hebat, malah memang tidak layak. Namun, dalam persatuan, saya selalu dilantik untuk memegang jawatan atasan ! Kenapa saya? Mengapa saya? Saya tak reti ! Tak tahu!

Tak mungkin. Mana mungkin manusia memilih tanpa melihat suatu potensi dalam diri kita. Tinggal diri untuk mempercayai nya atau tidak. Baik, sedikit tips, sharing is CARING.

  • Percaya pada diri !
  • Kalau bukan pilihan kita, orang yang pilih. Bermakna kita dipilih Allah. Berusahalah untuk menyumbang.
  • Jadikan platform untuk membantu Islam.
  • Setiap orang ada lapangan masing-masing dan ini lapangan kita.
  • Niat nak bantu Islam, bantu orang.
  • Belajar jadi muslim produktif. Sampai bila nak mengharapkan orang lain yang melakukannya.
  • Sedang belajar dan mesti belajar !
  • Untuk masa depan kita(pengalaman), sangat penting !
  • Untuk masa depan Islam.
  • Orang lain takkan percaya pada kita melainkan mereka melihat suatu potensi dalam diri kita.
  • Perasaan risau, tidak yakin adalah bisikan syaitan.
  • Jangan ikut perasaan, tetapi ikutlah PESANAN DAN NASIHAT.
  • Perasaan ini banyak dari syaitan yang mengisi kekosongan hati, zikrullah !
  • Takut dan risau tiada masalah, NAMUN jika sampai menghalang gerak kerja, maka itu adalah bisikan kejahatan yang tidak suka melihat kemaraan Islam !!




Misi khalifah masih tidak sempurna lagi ! Malah banyak kelompongannya... Kemudian, mahu lari kemana ???



ummi sayang

sumber : google images
Bila dok kat u ni, selalu teringat kat mak. Rindu sangat kat mak. Bila pergi masjid, nampak ibu tengah peluk bayi tak pun budak kecik perempuan/ lelaki. Nakal. Riang. Aktif. Comel. Teringat kat mak.. Agak2 macam mana la aku masa kecik-kecik dulu. Mesti penat layan karenah yang entah apa apa..

Hampir sebulan tak balik, rasa sedih datang lagi. Sebulan je pun, tapi duk 3 bulan cuti hari tu. Not really cuti..turun program sana-sini. Rasa tak puas menatap wajah mak. Kalau tengok gambar, habis banjir satu u.

Allahuakbar, dah start hujan.

tu la, tak boleh mula.

Cuba check diri kita, adakah umur setakat ini boleh membalas segala kesusahan ibu sepanjang mmbesar kan kita, termasuk hari ini. Kadang-kadang, ibu tegur sikit sahaja. Tapi, terasa berbulan-bulan. Malah, melebihi lamanya bulanan ibu mengandungkan kita. Tegur tanda sayang. Kadang-kadang ibu penat sangat, biasalah tu. Semua manusia tak lari dari kesilapan.

Wahai diri, mengapa ego melangit?

Bandingkan kebaikan ibu dengan terasa hati yang seminit. Lupakan saja perasaan egois itu. Fahami ibu, letakkan diri pada tempatnya pula.

Teringat masa result test tak ok, berhujan habis. Termenung sendiri.. Call mak. Menangis bercerita duka, berkongsi masalah. 

"Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. Mungkin dengan ujian sebegini mendekatkan 
diri lagi kepada Allah akibat kelalaian kita untuk meletakkan pergantungan hanya kepadaNya.

Yang penting usaha, natijahnya urusan Allah. Sabar ya."

A simple message makes the world change. A simple message from extraordinary person really makes the world becomes smile. Menangis lagi, kerana mula tersedar. Ada hikmah di sebalik ujian.

Masih basah dalam ingatan, sebelum pulang ke u. Wajah lesu, tak nak balik mak.Stress, tension, banyak problem. Mak senyum. Tak ada apalah, Insya Allah. Dipeluk erat anaknya. Menaiki tangga bas, dengan air mata yang hampir membanjiri, mak senyum lagi. Malah, lebih ikhlas. Bertambah sebak. Doakan. Ya, sentiasa doa. Berpusing lagi selepas menaiki dua tangga. Bertambah ikhlas senyum, Allah, meruntun jiwa.

Dan alhamdulillah, memang tak ada apa2. Terima kasih, mak. Masih teringat senyuman di tangga bas. Sukar dicari lagi senyuman itu. Terlalu indah. Dua hala berbeza, seorang yang resah dengan masalah, wajah yang sugul dan seorang yang resah dengan anaknya,wajah yang tenang dan tersenyum.

Rindu sangat.


Mak, Ibu, Ummi

Sangat dekat di hati. Semoga Allah sentiasa memberkati ibu.
amiin.


meja study
1642

steve jobs 1955-2011


Some of his words...

"We don’t get a chance to do that many things, and every one should be really excellent. Because this is our life. Life is brief, and then you die, you know? And we’ve all chosen to do this with our lives. So it better be damn good. It better be worth it"

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me… Going to bed at night saying we've done something wonderful… that's what matters to me."

  "Remembering that I'll be dead soon is the most important tool I've ever encountered to help me make the big choices in life. Because almost everything - all external expectations, all pride, all fear of embarrassment or failure - these things just fall away in the face of death, leaving only what is truly important"

  "Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked. There is no reason not to follow your heart."

   "No one wants to die. Even people who want to go to heaven don't want to die to get there. And yet death is the destination we all share. No one has ever escaped it. And that is as it should be, because death is very likely the single best invention of life"

   "Your time is limited, so don't waste it living someone else's life. Don't be trapped by dogma — which is living with the results of other people's thinking. Don't let the noise of others' opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary"

  "I have looked in the mirror every morning and asked myself: "If today were the last day of my life, would I want to do what I am about to do today?" And whenever the answer has been "No" for too many days in a row, I know I need to change something"

~steve jobs

..:..indeed,i didnt know him until i read nst last day..he had passed away...

*previously a forgotten draft, published so after checking out the blog

CHOOSING THE RIGHT FIELD





If you are in Form Five now or you have just sat for your SPM examination,or you have just got your SPM results,this article is just right for you.You are looking for clues to help you decide what discipline to join,right? Look around..How have your seniors chosen their fields?..You often heard them saying :

  “O..I chose engineering because I like to become an engineer…perhaps of its handsome  salary”.

   “I want to take TESL because there are lots of job opportunities as English Teacher”

   “I am now in education because that was the option given to me.I had to be admitted in a university somehow.So I just took the offer..”

I once interviewed applicants into an education faculty to ensure that they were not too short so that they are not being bullied by students,their voice not too soft so that their students can hear them,they have the right personal qualities (sahsiah) so that they can provide conducive environments for their students’ development of personality to mention the least.

The list can go on but what I would like to tell you is that when I asked them why they chose to become a teacher,one of them answered “I would like to work with the government as it is more reliable”.
If you are a career counsellor,what would you advise this candidate?...if you are career counsellor,you should advise this candidate to look around and identify what the UMMAH needs..What do we need? What field do we still lack?Choose that fields!!!

We need you to be in medical line because you may need to start an Islamic Hospital.
We need you to be in accounting because we need to start our own Islamic Banking .
We need you to be in journalism because we need to report from our own perspectives.
We need you to be in education because we want to educate our children Islamically.
We need you to be in revealed Islamic knowledge because we want to have experts in syariah and dakwah.

In short,whatever field you choose,you must think what benefits we can get out of that field. We must ask ourselves whether it is our primary or secondary need; short term or long term need? I urge you to give priority to primary and immediate needs. May Allah make it easier for you to get the field you want. I believe that if you have chosen according to His words and you are choosing for His cause, He will make it easier for you, He will protect you and He will strengthen your faith in Him, as stated in the following meaning of Quranic Verse:

~O ye who believe! If ye help Allah, He will help you and will make your foothold firm (Muhammad:7)~


                                                                                                                                                                         
: penulis

Mengapa Doa Tidak Dimakbulkan?


PENAT dah usaha, doa lagi, usaha lagi, doa lagi, usaha lagi. Dah usaha, doa, tawakkal dah. Tapi kenapa tak makbul-makbul lagi apa yang aku nak dapat dalam hidup ni? Orang lain tu macam mudah sahaja dapat apa yang mereka ingini. Aduhai memang tak bertuah kot aku ni?"

Pernah merungut sebegitu? Seakan apa sahaja yang kita nak capai macam susah laluannya, kan? Kadang-kadang sampai putus asa. Pernah rasa begitu?
Saya nak kongsi sedikit pengalaman saya. Pengalaman sangat manis bagi saya apabila Allah SWT tunaikan impian zaman kanak-kanak saya. Allah SWT limpahkan nikmat dua kali ganda pada hajat saya dan wasiat arwah ayah saya.

Impian ini baru sekarang Allah SWT tunaikan. Impian semasa usia saya 12 tahun (sehingga sekarang saya masih simpan impian ini). Selepas 27 tahun baru Allah SWT tunaikan dengan kurniaan berganda.
Dua puluh tujuh tahun dahulu arwah ayah pernah membawa saya ke muzium negara. Kami menaiki bas dari Ulu Yam ke Kuala Lumpur kerana ayah memang tidak mepunyai kereta. Memandangkan arwah seorang konstabel polis, ke mana sahaja laluan bas yang kami naiki adalah percuma dengan sekadar ayah pamerkan badgenya bernombor 26200 pada pemandu mahupun kondukter bas.



"Onn (ini panggilan manja saya) nak pergi muzium kat KL tak?"
"Muzium? KL? Best ke yah?"
"Jomlah ayah bawak. Boleh tengok kapal terbang kat luar muzium tu. Dah tu kita jalan kat lake garden, nak?"
"Bila?" tanya saya teruja.
"Sabtu!" balas ayah saya
.
Pada hari Sabtu itu, awal pagi lagi arwah ayah dah bangun. Ditanaknya nasi seusai solat subuh. Kemudian, dia menggoreng ikan kembung rebus cili padi dan belacan dengan kacang panjang. Menu istimewa ikan masak lompok-lompok ini memang terkenal dalam kalangan adik-beradik kami.

Nasi putih yang masih panas ayah letakkan di atas alas daun pisang dan lauk sambal ikan tersebut diletak di atas bucu nasi. Kemudian, ayah balut ia umpama nasi lemak yang besarnya seperti induk ayam.
Ayah bancuh air sirap panas yang kemudiannya dimasukkan ke dalam termos. Inilah bekalan kami nanti kerana kami tidak punya banyak wang untuk makan di restoran. Ayah bungkus teliti dalam beg plastik yang dirapikan dengan balutan getah bulat.

"Siap dah bekalan kita, Onn. Ni nanti bila dah mesra sambal ikan lompok-lompok ni dengan nasi dan harum daun pisang, sedap ni nanti," ucap ayah selesai membungkus bekalan kami kelak.
Kami tiba di muzium. Sambil berjalan-jalan, ayah ceritakan sejarah hampir setiap ruang dan galeri yang kami lewati. Sebagaimana dijanjikan, kami menyusur jalan di belakang muzium negara ke lake garden dan sama-sama kami jamah bekalan nasi bungkus tadi.
"Onn kat sekolah pandai, kan? Nak tak masuk universiti tak nanti bila dah besar nanti?"
"Eh, mestilah," pendek sahaja jawapan saya.
"Kalau ayah bawak ke satu universiti paling best kat Malaysia ni nak tak? Ayah nak bagi semangat kat Onn. Universiti ni orang pandai-pandai aja yang dapat masuk. Macam Onnlah orang pandai." Bersemangat betul ayah mempelawa saya.
Saya mengangguk tanda setuju.

Kami menaiki bas mini di hadapan muzium. Setelah sekitar 15 minit berlalu, ayah menekan loceng dan kami turun dan terus menyeberang jalan. Ayah pimpin tangan saya melewati pintu utama yang dijaga oleh dua orang 'Pakcik Jaga' (ini panggilan kami untuk kakitangan sekuriti).
Saya baca tulisan yang terpapar di pintu gerbang masuk; "Selamat datang ke UNIVERSITI MALAYA," bisik saya dalam hati.
Saya lihat ayah tersenyum.
"Inilah universiti tempat budak-budak pandai tu. Nanti bila dah besar Onn belajar kat sini tau. Tak ramai orang dapat masuk sini. Orang yang hebat-hebat sahaja yang boleh belajar kat sini," ulas ayah pada saya.
Ayah pimpin tangan saya berjalan sekitar kampus. Kami lewati Dewan Tunku Canselor dan tasik kecil di sekitar kampus.
"Onn sukalah universiti ni. Onn mesti belajar kat sini nanti. Ayah suka kan Onn belajar kat sini?"

Ayah saya tersenyum bangga!




Semenjak dari itu hati saya sudah tetap untuk ke Universiti Malaya. Saya tidak tahu kursus apa yang akan saya ambil tapi itulah dia universiti pujaan hati saya. Apatah lagi, semasa saya bersekolah di sekolah asrama Sekolah Teknik Tuanku Jaafar, kawan-kawan semua menggelarkan universiti ini sebagai "Harvard University of Malaysia".
Namun, tak semua yang kita impikan jadi kenyataan, bukan? Kecewanya jiwa saya apabila mengetahui keputusan peperiksaan SPM saya tidak begitu baik, sekaligus tidak melayakkan saya menyambung pelajaran di matrikulasi Universiti Malaya. Walaupun saya mendapat pangkat satu, tapi keputusan untuk subjek matematik dan sains saya sangat teruk.

Saya tahu ayah kecewa. Tapi ayah simpan perasaan itu dengan memujuk saya. Kata ayah, belajar di mana-mana universiti pun sama sahaja. Tak apa, bukan rezeki saya untuk ke Universiti Malaya.
Ramai juga kawan-kawan saya ke Universiti Malaya, terutamanya yang mengambil jurusan perdagangan. Itu tambah mengecewakan saya. Dengan keputusan SPM yang tidak begitu cemerlang, saya hanya diterima melanjutkan pelajaran di peringkat diploma di Universiti Teknologi Malaysia (UTM).
Masa ayah, mak dan angah hantar saya mendaftar kursus di UTM Skudai, saya hampiri ayah.

"Ayah, Onn mintak maaf ya, yah. Patutnya kita ke Universiti Malaya, kan? Ayah harap sangat Onn ke sana dulu. Onn ingat lagi, yah. Maaf ya, yah. Onn tak pandai macam Achik. (Achik saya belajar hingga ke UK dan dia sentiasa menjadi inspirasi saya semasa saya kecil.)"
Ayah pandang wajah saya. Tak ada apa yang keluar daripada bibirnya. Dia hanya pandang tepat ke mata saya dan mengusap kepala saya.

Setelah tamat pengajian peringkat diploma, saya meneruskan pengajian peringkat ijazah di UTM. Namun, harapan saya untuk belajar di UM tak pernah padam walau saya tak tahu bila ia akan tercapai. Sehingga ayah meninggal dunia, saya gagal memenuhi impian arwah ayah untuk menuntut di "Harvard University Malaysia".

Tapi Allah SWT maha adil. DIA temukan saya dengan Ain. Ain lulusan sarjana muda jurusan matematik daripada Universiti Malaya. Bukan setakat itu, Ain juga merupakan salah seorang pelajar pintar yang berjaya menamatkan pengajiannya di Universiti Malaya satu tahun awal daripada tempoh pengajian yang ditetapkan.
Allah SWT tidak tunaikan impian saya dan arwah ayah melalui saya. Tetapi Allah SWT penuhi hajat kami melalui Ain.
Masya-Allah, hebatnya perancangan Allah SWT, kan? Saya kira tertunai sudah hajat kami. Saya fikir perkara saya dan Universiti Malaya sudah tamat setakat itu.
Akan tetapi, rupa-rupanya Allah SWT tunaikan juga hajat arwah ayah dan impian saya dengan 'double promotion'. Kurniaan limpahan dua kali ganda ini bukan melalui peluang untuk saya menimba ilmu di Harvard Malaysia. Allah SWT beri peluang untuk saya memberi ilmu kepada 29 orang mahasiswa daripada Universiti Malaya untuk menuntut ilmu daripada saya.
Lebih manis apabila Allah SWT terbangkan mereka dari kampus Universiti Malaya (UM) di Kuala Lumpur ke Liverpool John Moores University (LJMU) untuk saya ajari mereka tentang bidang kepakaran saya; pengurusan fasiliti.

Hari ini sesi pertama saya sebagai 'program leader' menerajui 'outbound reach out program' antara UM dan LJMU.
Mereka akan bersama saya selama hampir sebulan dan saya diberikan kuasa penuh untuk merangka program bagi kesemua 29 orang mahasiswa tahun kedua Sarjana Muda Ukur Bangunan daripada Universiti Malaya itu.
Semasa mereka diserahkan kepada saya tadi, hati dan perasaan saya bercampur baur; gembira, terharu, sedih dan sebak. Penuh emosi dalam jiwa ini. Sambil saya tatap 29 wajah anak Malaysia yang merupakan antara pelajar terbaik tanah air itu, saya hela nafas panjang sebelum saya mulakan kuliah pertama saya.

"First and foremost, I wish to welcome you to LJMU. Secondly, I wish to extend my gratitude to all of you for making my late father and my childhood dream a reality today. I have been holding on to this dream for 27 years. I am sure if my late dad was here with us today, he will be smiling at me with a huge sense of pride and happiness."

Kemudian saya ceritakan kepada mereka kisah impian arwah ayah dan saya. Saya tegaskan yang mereka ini antara yang bertuah kerana mereka adalah antara mahasiswa terbaik di Malaysia dan betapa bangganya saya kerana berpeluang berkongsi sedikit ilmu dan pengalaman kepada mereka.
Perkongsian ini khas buat arwah ayah saya, Hj Mohd Noor Bin Habib. Saya mohon maaf kerana agak lambat menunaikan impian ayah. Tapi Allah SWT lipat gandakan kejayaan ini pada impian kita yang tak pernah padam. Saya doakan ayah damai di sana di samping mak dan insan-insan yang beriman. Terima kasih atas segala pengorbanan dan jerih perih ayah membesarkan kami. Walau kadangkala hati ini buta menghargai kasih sayang ayah.

Kepada semua, kadangkala perjalanan kita mencapai impian tidak seperti denai yang kita harapkan. Tapi bersangka baiklah dengan Allah SWT. Ada ketikanya Allah SWT lewatkan sedikit kurniaanNYA kerana DIA mahu memberikan kita suatu yang berlipat kali ganda kejayaannya.
Bersabarlah ya, teman. Sesungguhnya Allah SWT Maha Mengetahui lagi Maha Pemurah dan Mengasihani.

Saya akhiri perkongsian dari hati kali ini dengan sedikit nukilan yang saya temui di sebuah blog yang coretannya benar-benar menyentuh hati saya:

"Bila Allah SWT cepat makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu,
 Bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu,
 Bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik untukmu.
 Oleh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH SWT,
 dalam apa jua keadaan pun kerana kasih sayang Allah itu mendahului kemurkaanNya."


(Penulis, Mohd Nazali Mohd Noor merupakan pensyarah di School of the Built Environment, Liverpool John Moores University (LJMU), United Kingdom. Beliau berkongsi karya dihttp://www.facebook.com/mohdnazali.)

# someone send me this article by email. Let's share.





Cerpen : Bahagiakah saya?



Sempurna

Saya bukan terkenal, malah pemalu. Mungkin katak juga tidak kenal saya. Ah, siapalah saya? Saya meniliti muka buku. Kawan saya, dia cantik. Dia menarik. Adik-beradiknya cantik cantik. Ayahnya bekerja besar. Ibu dan ayahnya punya paras yang indah. Bak kata orang keluarga cukup pakej. Dia pandai. Dalam kuliah adalah top ten. Dia selalu dipuji pabila membuat presentation subjek apa sahaja. Dia juga mungkin ramai peminat dari kalangan lelaki. Tetapi, tiada lelaki yang berani mengungkapnya kerana dia perempuan baik-baik. Meskipun mata yang cantik dan punya susuk tubuh seperti model, tudung labuh sentiasa membaluti. Baju nya yang cantik cantik, semuanya labuh dan longgar. Ya, dia perempuan yang baik. Bagi saya,dia sangat sempurna. Bila dipos apa sahaja, beribu suka. 

Apapun, dia boleh bergaul baik dengan lelaki. Lelaki senang sekali menegurnya. Kerana dia baik. Dia bukan perempuan yang suka hipokrit. Tidak malu tak bertempat. Lelaki juga senang bekerja dengannya. Kadang kadang diminta ajar apa apa subjek. Bila bercakap, suaranya lembut. Sopan sekali. Tetapi bukan dibuat buat, memang dia sangat bersopan. Aduh, sangat sempurna!

Malu

Memandang pada diri. Saya pemalu mungkin. Tetapi dengan lelaki sahaja sebenarnya. Saya kekok dengan lelaki. Dengan perempuan, saya ramah. Ah, benarkah? Malas mahu jawab. Saya pendiam kadang kadang, suka menyendiri. Namun saya aktif dalam berpersatuan. Aktifkah? Bertanya lagi. Entah, saya tidak kenal diri agaknya. Saya biasa sahaja. Kulit pun kuning langsat. Keluarga pun tidak tidur di atas duit. Saya mahu belajar tinggi tinggi untuk ubah nasib keluarga. Kami dari orang kelas pertengahan. Eh semenjak bila pula negara ada kelas? Mengaduh sendiri.

Dia baik. Malah sangat baik. Dia kata saya baik dan suka berkawan dengan saya. Tidak saya peduli, dia banyak lebih. Saya kurang banyak. Saya tidak tinggi, saya tidak cantik, saya tidak berharta, saya tidak cerdik, saya..saya... .Tetapi, dia tidak pernah memandang itu.  Saya yang serba tidak kena kerana serba serbi saya selalu rasa dia lebih.

Cabaran

Saya pendiam dan tidak hebat berpidato. Entah bagaimana, saya berani ke hadapan ketika di universiti. Itu pun tunggang langgang. Tiada intonasi dan bahasa yang indah. Sekadar ke hadapan memberanikan diri dengan jantung yang hampir tercabut. Tangan terketar ketar yang hampir terlupa letaknya di mana. Lantas, saya sengaja cuba cuba menjadi orang bawahan dalam persatuan. Tiba tiba nama saya naik mutakhir ini, memegang jawatan yang lebih tinggi. Kurang pasti dimana kelebihan. Kurang tahu di mana kehebatan. Allah lebih tahu, dan itu pasti. Barangkali, mereka melihat saya rajin dan bersemangat bekerja. Mana tidak bersemangat, saya belajar banyak perkara.

Dalam memegang beban amanah, saya banyak buat silap. Bukan sekali, tetapi banyak kali. Kerap kali menangis mengenang diri. Bila tersedu, selalu membandingkan dengan dia. Dia apa kurang hebatnya. Sama jawatan dengan saya. Tetapi, dia sangat santai bekerja. Ini tidak. Membentang di hadapan pengerusi berkenaan program pun tersasul dan tergagap. Kejap membuka slide kejap membuka microsoft word. Hancur sama sekali. Menerangkan pada mereka juga bagai tiada noktah dan bagai tiada kedengaran butir butir ayat. Ibarat kereta api bullet train membelah laluan. Bila dikritik, menangis lagi.

Ya. Itulah saya. Tetapi dia sangat berbeza. Lalu saya terus rasa terasing, malah makin terasing pabila muka buku terus diteliti. Bila semakin sedu, muka buku ditutup geram.

Koreksi

Saya duduk atas kerusi, senyap. Hari ini, laptop tidak diusik. Malah disimpan kemas dalam almari. Sengaja begitu, cemburu sudah melangit. Senyap lagi, memikir sesuatu. Melayang layang kesedihan. Sedih melihat diri yang terasa sangat tidak sempurna. Makin sedih pabila mengenangkan dia lagi. Tanpa dipinta, ada air jernih dipipi. Bergenang dalam kolam. Hei, kenapa kau turun. Saya marah pula. Dikesat, makin laju. Lagi dikesat, bertambah laju. Biarkan ia mengalir. Biarkan ia berlalu bersama kepedihan di lubuk hati. Saya mengalah jua.

Tangan dirapat ke kaki. Air terus bergenang. Ringan sahaja tangan menekan butang radio mp3. Entah lagu apa. Papp!! Ditukar siaran. Suara seorang sahabat terdengar-dengar tiba tiba. Sahabat itu sudah berusia dari saya. Pandai memberi tazkirah. Baik sekali.

Jangan sedih-sedih, Allah kan ada. Kalau sedih, ingat Rasulullah SAW.
Air mata kering sudah tatkala itu. Radio ikim fm sedang berputar sirah Nabi saw. Nabi Muhammad saw wafat dengan rumah tanpa api. Tiada minyak untuk dinyalakan. Hari kewafatan itu, kali pertama punya api. Nabi Muhammad saw juga pernah mengikat tiga batu di perut melebihi sahabat yang lain. Allah, sedihnya. Sayu menjelma. Itu Nabi saw. Kekasih Allah, dijanjikan syurga. Mampu memberi syafaat kepada seluruh manusia. Namun adakah kehidupan Nabi saw mewah? Cukup semua? Ya, Nabi saw mengajar umatnya bersusah payah demi akhirat. Lantaran, hidup ini sebentar. Lihat para Nabi yang lain. lihat bagaimana hidup mereka. Bersenang lenang kah? Tidak.. ! Tetapi mereka bahagia.

Bahagia

Benarkah saya bahagia apabila saya jadi seperti dia, kawan saya yang sempurna itu? Benarkah saya bahagia pabila punya keluarga yang ada cukup pakej? Benarkah saya bahagia pabila saya punya rupa paras yang cantik? Benarkah saya bahagia pabila susuk tubuh sepeti model? Benarkah saya bahagia pabila bijak dan hebat? Benarkah saya bahagia pabila ramai lelaki meminati saya?

Dan soalan soalan itu terus menerjah saya. Ibarat senapang patah membedil bertubi tubi hati ini. Lalu mata mula berkaca semula. Saya tidak bersyukur. Saya kurang bersyukur. Saya sering melihat kelebihan orang lain dengan melupai kelebihan saya. Saya lupa Allah telah tetapkan setiap rezeki untuk hamba hambaNya. Malah, jika saya bersyukur, banyak lagi rezeki dilimpahkan.

Berubah

Hari ini, di hadapan locker saya, di depan meja belajar saya, di depan kulit fail saya. Ada kata kata hikmah yang selalu dibaca.

" Allah doesn't ask you to give rizq. What Allah asks is to obey Him. Being His servant with sincere heart and good intention. Believe that your rizq with Allah, everything has arranged well "

Ya, saya bahagia dengan hidup ini. Mana yang tersilap, saya perbaiki lebih baik. Saya tidak akan tahu kekurangan saya jika saya tidak membuat kesilapan. FAIL : first attempt in life. Saya bahagia dengan takdir Allah ke atas kehidupan saya. Saya bahagia denga cara saya. Saya akan terus mencuba. Benar, semua orang berhak untuk menjadi juara ! Dia dengan caranya, saya dengan cara saya. Saya bahagia.

Dan hari ini, saya tidak menangis lagi :)








is it wrong to like being alone?


Being a loner or well known as 'lone ranger' is abnormal? is it true? nine gags would call this phenomenon as forever alone. ha ha ha. People keep asking sometimes when they see some girls or boys are more happy when they are alone. They seem have their own world. Yet, people make a judgement that they are 'Introvert' .  Herm , so what's wrong become an introvert? Owh..!! What is introvert?

Here i come. Introvert : Contrary to what most people think, an introvert is not simply a person who is shy. In fact, being shy has little to do with being an introvert! Shyness has an element of apprehension, nervousness and anxiety, and while an introvert may also be shy, introversion itself is not shyness. Basically, an introvert is a person who is energized by being alone and whose energy is drained by being around other people.

Introverts are more concerned with the inner world of the mind. They enjoy thinking, exploring their thoughts and feelings. They often avoid social situations because being around people drains their energy. This is true even if they have good social skills. After being with people for any length of time, such as at a party, they need time alone to "recharge."

When introverts want to be alone, it is not, by itself, a sign of depression. It means that they either need to regain their energy from being around people or that they simply want the time to be with their own thoughts. Being with people, even people they like and are comfortable with, can prevent them from their desire to be quietly introspective.

Being introspective, though, does not mean that an introvert never has conversations. However, those conversations are generally about ideas and concepts, not about what they consider the trivial matters of social small talk.

how's pity, shrekk.
Okay, so know we know what is introvert actually. Shy is not equal to introvert. Yeah, a loner really needs energy or recharge their spiritual or physical. This is what they love to be. I have ever met some persons who are addicted loners . . Oppss nope! Lone ranger is more suit with them. They have enjoyed their lives, they would never ever have problem with others, they are doing very well in their works, they are good in social skills and even participated in debate or public speaking, they are enough friendly 'at the time' and lots! Again lots ! They are very special . Some of them are very friendly at the time means they are very good in socialization, but they need lots of time to thinking something more creative rather than talk more, but work less ! !



So, dont be afraid when we have this personality because this mean that we are enough 'independent'.  We are very special ! Oh ya sometimes they are respected much by others even they are not popular. But they have something which makes people are high-perceive on them . And some more info #


Here is a big difference between someone who is a loner-by-choice and socially rejected people. Contrary to what most people think, being a loner is neither good nor bad. Loners are individuals who enjoy spending time alone as much, or more so, than they do with friends (yes, loners do have friends). They have a low need for affiliation and peer acceptance and engage the world in different ways than extroverts - focusing on their own ideas and being stimulated by solitude, while social interactions drain them. Loners generally have a small circle of close friends and have higher standards for their friendship and trust. They enjoy spending time with their friends but do not depend on and attach to them like others, though they are highly loyal. Introverts are generally more intellectual than others, using their time to enjoy and study anything and everything that interests them.
*i dont think  a 'gentleman'  is kinda . very not equal . but they are much more . . . dont know how to describe man such like this :p


fact ! !
*other good answer :
Being alone often gives the chance to think things through, and clear your mind. Being alone is nothing to be ashamed of. If you enjoy being alone, then that is cool. If you like it, then it is fine.


left them alone, to discover the world!!
So Whats Wrong Being a Lone Ranger???

#source : wikihow.com
            : giftedkids.about.com