Road to Midterm MGT


Woshh banyak benda kena baca.huhu ok memandangkan aku ni sejenis manusia yang suka mempraktik ilmu rather than membaca utk exam smpe pengsan. so nak share sket la

subjek MGT memang best, learn how to be a good manager, ok dalam fatrah in making decision, aku buat la analisa sikit. ade test kat belakang buku tu. hehe,, Ade 4 jenis personal decision style.
  1. Directive style- manager typo ni malas pikir banyak2, simple and clear-cut. just follow the rule and prosedur. selalunya manager yang macam ni kira hebatla..uncontrolled, idea sendiri boleh pakai. yelah rational and efisien.
  2. Analytical style- manager yang ni suka data yang kompleks, cukup maklumat, buat somthg mesti berobjektif, jelas dan tepat. kalau boleh decision yang dibuat is the best possible decision. tapi takdela dia pikir sorang. dah habis research gather decision masing2 and chose best decision.
  3. Conceptual style- manager ni suka broad amount of information, tapi ia tak sama dgn analytical. Analytical lebih mengkaji and observe, manager ni lebih socialable, terima apa saja alternatives untuk setiap masalah. Suka perbincangan dua hala dari mengkaji. jadi hasilnya, problem solve in creatively.
  4. Behavioral style- manager is having a deep concern to individual, Ha, tu akula tu. manager ni cakap kat orang one-to-one, u stand the feeling, consider effect kalu decision ni jadi. manager ni selalunya fikirkan kepentingan orang lain dulu, dan buat satu decision yang boleh bntu orang lain achieve goal.
# setelah dibuat analisa, maka aku adalah analytical and behavioral. Sebenanye tak taulah sejauh mana analytical aku ni.. tapi behavioral tu betul la. cuma, aku kalu wat kputusan apa2 suka berbalik pada apa objektif kita? apa yang kita nak? cee mcm bos pulak kn..hehe Aku nih kekadang cepat kesian kat orang, tak boleh tengok orang susah sebab cara aku.. haiissh payah gak jadi leader kalo camni. Tak tegas kan? ape2 pun aku still dalam antara 4 tu..?

anda yang mana? tak semestinya pernah pegang jawatan tinggi2 dalam society, baru boleh kenal diri. cuba ceck diri kita masa group project, bila hanging out ngn kawan2..and etc.

ok, selamat berexam midterm :)


postmodernism, secularism dan materialism

POSTMODERNISM (PM)

There's a story about postmodernism. Not many people know about this. PM is introduced when people start to hate modernism. What is modernism? Modernism is known after dark age where renaissance began in Europe. Modernism full of rule, ethnics, and cultural or even hierarchy. Not at all can accept all those rubbish things to them. so PM is a trend to shift modern paradigm to a new paradigm. People want the true justice. So, they reject any worldviews or explanation of reality. In brief, let me do what i want to ! No more obstacles ! No one can judge me ! All knowledge are ironies! Maybe picture below could give a brief example.


There are 7 principles of PM,
  1. No absolute truth. the absolute truth is nothing at all.
  2. No reality. What we see is not a reality. There are largely things either.
  3. Only simulacrum; speculation and imagination.
  4. Meaningless and valueless
  5. Totally doubt ! everything is doubt.
  6. Multiplicities of truth, cultural and ethnic. means that all is same. everything is freedom.
**Actually, what we can see is why people being like that? why they want PM after they are unsatisfied with modernism? This what would happen when people reject Islamic teachings. In Islam, justice and everything cannot be denied because the rule and regulations are created by our Creator, Allah SWT. Everything is very complete, just and fair, suitable for human. Modernism is full of hierarchy for instance, so people need freedom. Finally, they introduces Pm. But what happen actually? They still unsatisfied, They still cannot get the true happiness. YES, no answering except Islam is the way !

SECULARISM (S)

English word, 'secular' derives from Latin word "saeculum", which meaning >> this world, this present age. Opposed to Religious World. What is S? S is the liberation (pembebasan) of man from religious world. Only towards one thing of any intention. Okay, next the history. S is originates from christian. They do separation between Religious affair of the church and the worldly people. So, totally they would not talking about akhirah. When secularism becomes propaganda, SECULARIZATION is introduces. There are 3 elements components of secularization:
  1. Disenchantment of nature (menyahkan kebiasaan). Freeing religion from its religious way, They thought nature is not divine entity. They give attempt that everything would be done by highly developed of culture's power.
  2. Desacralization of politics. to them,politics is fully worldy humans affairs and without religious value. They do abolition of sacral rule (legitimation) of political power and authority<i really loves this topic>        
  3. Deconsacration (relativization) of values. The disappearance of values in daily life. No longer divine in expression. Do all new evolution of man and history. Man is free to create and change anything while put away any values, as well as you can get it.                                                             

**Make it brief, secular is very dangerous to muslim and Islamic worlds. You know why? when Teacher asks, students, do you like politics? NO, its dirty.All politics and its term is dirty. Yeah, now western people and Muslim enemies are going to make a big party to us ! really? please read the above  statement no 2. In fact, why enemies Of Islam tried hard to nurture this to Muslim world? because they are afraid of unity of muslim. They are afraid of khilafah islamiyyah lied on this world, their success in world war II to separate Muslim world and then fall down khalifah Islamiyyah. Politic is not dirty rather the way of people who not follow what Islam teaches is dirty anyway.So, stop says..im hate politic. Sorry to say, i hate to hear that. its nonsense. you says that you're not a secular person, however you refuse the politic. its Islam can separate from Politics? you say no! then you say you hate politic..LOL!!! Secular also made people say, government cannot involve in religion. You wanna talk about government? please talk only outside the masjid!! HEYYY WHAT A BIG Deal??? its better ulama or scholars are busying in Religion and the ruler or governers are busying in their ways. ONCE Again, HEYYY??? whattt? so, in conclude.... This is what a secularization in our societies. Yess, western people have succeed to influence muslim today..Lets change our mind instead. Islam for everyone, for everything, this world is belongs to Allah. Lets puts Islam lied on this world !

MATERIALISM (M)

Its a theory and ideology. Everything only can seen from physical matters. Physical matters is the only fundamental reality. All beings and manifestation can be explained through matter only. If it is not physical, so it cannot be accepted. For example, Tsunamis is believed that it just natural phenomenon. But in Islamic worldview, Muslim believes ALLAH wanna gives us warnings to all human beings. Maybe lots of sins and maksiat that people have done without anyone to warns them. >> so thats why preaching is compulsory or wajib.
There are also two targets which are theism and dualistic. In western worldview, there's another views that very opposed to Islam. 1) HUMANISM- They believe that people no need God, human could do everything with human's power. e.g Superman, batman.  2) DUALISM- if you see dunya (worldy) so akhirat (hereafter) is not appear, not real.

# This knowledge is from Islamic worldview as I love to share with people outside, some words are from my views **. SO it just a view, not a statement. but, i sort of all that i got from my readings or talk kinda off this topic. 

hope get new knowledge today !


sungguh, saya rindu!

rindu sangat kat rumah. rindu sangat kat adik2. rindu sangat kat kakak. dan paling penting rindu kat mak.. apa yang boleh ubat rindu ni :(  rasa nak menangis bila tengok fb family. nak menangis huu
adik, tengah buat apa kat rumah. akak, tengah memasak ke??

mak, kat sini tak da ikan goreng yang di suka. dah lah tak boleh makan ayam sangat,,allergic tapi orang cafe mana akan faham.sedih lagi..huu. ikan sangat mahal berbanding ayam.

tapi Allah maha pengasih, saya sentiasa ada duit belanja. cuma saya sedih.. saya nak ikan goreng tepung yang mak buat, saya nak udang sambal yang mak ajar haritu. saya nak memasak, saya nak buat kek, saya nak buat puding..biar satu famili boleh makan sama2. saya nak masak sama2 dengan famili.. saya rindu makan besar sama2..masak sama2..

saya rindu nak pegi solat, dengar kuliah kat musolla. saya nak dengar ceramah2 untuk kuatkan semangat saya..saya dah banyak kali terlepas setiap kali ada ceramah perdana. saya rindu nak duk kat padang tu.main2 dengan hanis, kayuh basikal..bawa motor pusing satu kampung..motor pun dah lama tak bawa..tak ingat dah kut :(

saya nak jumpa orang mesir yang baru balik tu. saya nak dapat cenderahati dari sahabat medic di mesir.saya sedihh sangat2 nih.saya nak tengok jubah dan macam2 lagi barang mesir tu.

saya orang paling sedih setakat ni. saya belajar, saya teringat rumah, saya masuk kelas, saya teringat mak dan adik2..tolonglah..nak balik hari ni jugak.


#dah banjir,,uwaaa



terkaku sebentar, disaat saya mengeluh rindu kat rumah, rindu aktiviti dengan keluarga, rindu bagai nak rak kat kampung halaman....................

saya ada sejuta kerja tak siap lagi,societies + studies + program + meeting + discussion.......
homework and assignment still in progress, video kungfu panda untuk subjek management tak tengok lagi, nak start buat lagi la.. dah sedih sangat ,kepala dah tak fokus kerja. tadi abang datang pun boleh refuse camtu je sebab nak siapkan assignment, akhirnya end up assignment + online :( 

walasr' !! masa saya :( apa yang terjadi?

saya di sini bukan saja2, saya belajar kerana terpaksa kah? belajar. nama pun belajar, bukan kolej sebelah rumah.jihad dan perjuangan menuntut ilmu, of coz dengan pengorbanan.maknanya saya ada misi yang perlu selesaikan MISI KHALIFAH adalah ultimate tapi misi STUDENT ni apa kes? kenapa tak sanggup berkorban demi sebuah ilmu yang sangat berharga? kenapa tak buktikan perjuangan dan pengorbanan demi menuntut ilmu?

sia-siakah menyiapkan segala assignment, homework etc?? wahai diri, wahai jiwa, bersabarlah. yang berharga akan dimiliki  selepas mengharungi yang payah.Kuatkan diri ya!!

#lets start sejuta kerja tak siap lagi!!! 

1712, IIUM

Pabila saya ditaklifkan apa yang saya tak mahu ???

Saya tidak hebat, malah memang tidak layak. Namun, dalam persatuan, saya selalu dilantik untuk memegang jawatan atasan ! Kenapa saya? Mengapa saya? Saya tak reti ! Tak tahu!

Tak mungkin. Mana mungkin manusia memilih tanpa melihat suatu potensi dalam diri kita. Tinggal diri untuk mempercayai nya atau tidak. Baik, sedikit tips, sharing is CARING.

  • Percaya pada diri !
  • Kalau bukan pilihan kita, orang yang pilih. Bermakna kita dipilih Allah. Berusahalah untuk menyumbang.
  • Jadikan platform untuk membantu Islam.
  • Setiap orang ada lapangan masing-masing dan ini lapangan kita.
  • Niat nak bantu Islam, bantu orang.
  • Belajar jadi muslim produktif. Sampai bila nak mengharapkan orang lain yang melakukannya.
  • Sedang belajar dan mesti belajar !
  • Untuk masa depan kita(pengalaman), sangat penting !
  • Untuk masa depan Islam.
  • Orang lain takkan percaya pada kita melainkan mereka melihat suatu potensi dalam diri kita.
  • Perasaan risau, tidak yakin adalah bisikan syaitan.
  • Jangan ikut perasaan, tetapi ikutlah PESANAN DAN NASIHAT.
  • Perasaan ini banyak dari syaitan yang mengisi kekosongan hati, zikrullah !
  • Takut dan risau tiada masalah, NAMUN jika sampai menghalang gerak kerja, maka itu adalah bisikan kejahatan yang tidak suka melihat kemaraan Islam !!




Misi khalifah masih tidak sempurna lagi ! Malah banyak kelompongannya... Kemudian, mahu lari kemana ???