Menoktah hati

Hari ini bertugas di booth lagi. Amanah yang akan dipersoalkan kelak.Tolak sebentar malu yang tidak bertempat, tolak sebentar rasa sakit hati,korban kan sedikit masa dan perasaan hanya demi sebuah tanggungjawab.

Ya ok. Saya sentiasa ok walaupun bibit bibit cinta migrain mula kelihatan mutakhir ini. Nak cakap apa? Tak sedar diri keletihan. Tak sedar makan dah tak menentu (boleh bilang dengan jari nasi makan berapa kali seminggu) ,tidur pun dah tak betul (bangun pagi hanya kepala di katil) ulangkaji pelajaran aci cari masa kosong (ok alhamdulillah)

Tak. Saya redha dan saya suka. Percaya?terpulanglah  :D. Ia sibuk yang memaknakan. Saya cuma keliru mencari identiti. Haha. Seriously? Ya, saya cuba untuk serius.

Tempoh hari, adik junior saya merangkap junior society yang sama berkata

"Akak ni kalau dengan sisters (perempuan) suka buat lawak, gelak ketawa, gila-gila jugak macam kitorang. Tapi bila ada dengan brothers (lelaki), straight kot. Senyap ja. Gelak pun cover-cover"

Dan ada senior dari society yang sama turut berkata " Awak ni bila dengan kitorang yang gegurls ni kemain bising, buat lawak,gelak. Tapi bila masuk meeting yang ada brother dah tak macam awak yang akak kenal. Straight betul. Gelak pun takat senyum tak keluar gigi ( ni part akak tu mengarut)"

Oh saya nak kata apa? Saya nak kata saya dari planet pluto yang takut lelaki.Tidak sama sekali. Saya jarang takut pada lelaki malah jarang mengagungkan lelaki. Dengan pemikiran sebegitu, membuatkan saya malas nak cakna dengan apa-saja-kata lelaki. Sejujurnya saya lebih percaya lelaki tidak akan buang masa berbicara soal saya. Bukan perempuan hot semalaya. Dan itu lebih baik dan saya berdoa.

Alkisahnya pada suatu hari saya pergi ke KLCC atas suatu urusan( masa matrikulasi). Naik bas sendiri. Ketika bas berhenti di suatu hentian, sekumpulan pelajar lelaki naik. Dalam dua atau tiga lelaki ,mereka ada yang mengenali sisters yang bersebelahan saya. Mereka bersembang, bergelak ketawa, sungguh rancak perbualan mereka. Ya, ia normal. Seperti sembang biasa yang penuh dengan gurau senda. Tapi saya yang menjadi pemerhati fikir sebaliknya. Saya tidak menolak tindakan mereka namun perspektif saya berkata

"It is not proper, it is not good. Seriously I tell you it is not good as a muslimah"

"Sebaiknya jangan terlalu serious, jangan terlalu open. Cukup sekadarnya. Cukup bersederhana"

Dan saya termenung panjang dalam bas sehingga saya menaiki lrt rapidKL. Akhirnya saya menangis. Mengenangkan saat saya bergurau tak-tau-malu dengan berlainan jantina. Ya seperti saya katakan ia normal.Namun bila saya jadi pemerhati, I tell you............. .Tak percaya? Ada lagi dalam handphone bertarikh 2012 sebagai peringatan. Saya terus catat di fon saat hati gundah gulana.Menulis mendamaikan hati. Lega.

Saya terpaksa jelaskan di sini bahawa hati saya telah bernoktah. Tiada dua mahupun tiga ( ni ayat macam orang bercinta ehh tiada kaitan). Itu diri saya. Saya percaya diri. Saya sayangkan diri. Noktah. Kalau ada yang berkata sikap kamu ini menyukarkan jodoh, saya percaya jodoh itu milik Allah. Allah, Dia pasti tidak akan mensia-siakan percaya  saya padaNya. Noktah.

Kerana hati ini telah bernoktah, saya berharap mereka maafkan saya jika melihat diri ini agak straight. Agak skema mahupun bajet syadid. Ingin saya tegaskan (macam court pulak), saya adalah manusia biasa yang mencintai diri sendiri dengan sepenuhnya. Kenal diri, kenal Penciptanya.

Heh. Wassalam.